Komšić: Nadam se da Hrvatska nije prešla crvenu liniju

Navode pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u Bosne i Hercegovine imat će jako ozbiljne implikacije, poručio je danas Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. 

Internet-portal Žurnal sinoć je objavio kako su obavještajci i diplomati Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. 

Komšić je u komentaru na ovu informaciju kazao kako „samo loše informiran i neupućen posmatrač može pomisliti da se u današnjem svijetu diplomati isključivo bave razvojem i unapređenjem diplomatskih odnosa“.

– Međutim, i u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena linija koja se ne smije prelaziti. Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-naučni skup o temi izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, još nije prelazak te crvene linije, iako demonstrira veliki nedostatak kućnog odgoja – zaključio je Komšić.

Istakao je kako je od „nadležnih sigurnosno-obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine zatražena provjera navoda o pokušaju prikazivanja BiH kao regionalne baze terorista“. 
Ako se ti navodi potvrde kao osnovani, BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama – kazao je član Predsjedništva BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password