KO RUŠI MILIONSKI PROJEKAT VJETROELEKTRANE U NEVESINJU?

Iz Opštine Nevesinje poručuju da je Vjetroelektrana (VE) Grebak projekat u najboljem interesu opštine Nevesinje, te ga zato ne treba dovoditi u vezu ni sa jednim imenom, jer se radi o međunarodnom projektu njemačkog investitora vrijednom 130 miliona konvertibilnih maraka, koji podržavaju svi dobronamjerni stanovnici ovog hercegovačkog kraja u očekivanju benefita koje će imati od njegove realizacije.

“Vlada Republike Srpske dala je koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Grebak privrednom društvu „VE Grebak“d.o.o. Nevesinje i za sve pripremne radove oko projekta biće angažovana domaća građevinska operativa u punom kapacitetu, kako je dogovoreno sa investitorom.

Puštanjem u rad ovog milionskog energetskog projekta opština Nevesinja bi na godišnjem nivou, na ime rente dobijala blizu milion konvertibilnih maraka, što će predstavljati značajna sredstva za investiranje u razvoj Nevesinja i doprinos zapošljavanju mještana“, istakli su iz Opštine Nevesinje.

Iz Opštine Nevesinje oglasili su se nakon medijske hajke na projekat vjetroelektrane Grebak. Novosti su u prošloj sedmici objavile da su  “borci Nevesinja i čitave Hercegovine ogorčeni jer je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, dao koncesije za vetroelektranu Grebak potpisujući ugovor sa nekadašnjim pripadnikom odreda ‘El Mudžahedin“’.

U tekstu se navodi i kako je protiv odluke o davanju koncesije “za VE Grebak i licu Miralemu Čampari, bilo je i Pravobranilaštvo RS koje je dalo negativan odgovor ministru Đokić i resornom ministarstvu za ovaj posao“.

Uskoro je stigao i demantij preduzeća VE Grebak koji su objavile Novosti, a u kojem se navodi da Miralem Čampara nije nikada bio pripadnik odreda El-mudžahid, te ministar Petar Đokić nije dao koncesiju Miralemu Čampari, već je u transparentnoj zakonskoj proceduri Ministarstvo energetike i rudarstva, uz Rješenje o izboru ponuđača i dodjeli koncesije Vlade Republike Srpske, dodijelilo koncesiju firmi VE Grebak d.o.o, Nevesinje (osnovana 2016 godine).

Dodaje se da je vrijednost projekta procijenjena na 130 miliona KM, a troškovi razvojne faze iznose oko 5 miliona KM.

Upućeni u cijelu situaciju navode da je VE Grebak prvi vjetropark u Republici  Srpskoj koji se gradi bez poticaja, odnosno da ništa se ne uzima od građana Republike Srpske, a donosi investiciju i milione u opštinski budžet.

Isti izvor navodi da iza pokušaja rušenja projekta VE Grebak stoje lični interesi ljudi i klanova koji su očekivali da će imati određenu korist, a ne borci, ni boračka udruženja.  Ti krugovi, navodno iz Gacka i Banje Luke, pokušavali su blokirati projekat, ali nisu uspjeli, jer je presudnu riječ dalo Ministarstvo, odnosno ministar Petar Đokić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password