Kinezi preuzimaju RTB Bor za 1,460 milijardi dolara

U Pekingu je danas potpisan ugovor između Vlade Srbije, Rudarsko-topioničarskog basena Bor i kompanije Ziđin o preuzimanju ovog basena, investiciji vrijednoj 1,460 milijardi dolara.

– Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina – rekao je ministar finansija Siniša Mali novinarima.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB-a Bor i kompanije Ziđin, je u ime Vlade Srbije potpisao ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Mali je potpisao i Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij i Memorandum o razumijevanju između Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije.

Mali je potpisao i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumijevanju Srbije i kompanije Landžou Guantung, kao i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta video nadzora u saobraćaju između Srbije i kineske kompanije Huavej.

On je naveo da je prethodno potpisani ugovor sa kompanijom Šandong Linglong za gradnju nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicija vrijedna skoro milijardu dolara.

Mali je rekao da je potpisao i ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, kao i još jedan ugovor sa kompanijom koja namjerava da proizvodi cink oksid u Zrenjaninu, što je investicija vrijedna oko 80 milion evra, koja će otvoriti 280 radnih mjesta u tom gradu.

On je najavio da će sutra sa kineskom kompanijom CRBC biti potpisan važan ugovor u vezi sa izgradnjom industrijskog parka u Borči, koji će se prostirati na površini od preko 300 hektara.

Mali je istakao da će ovaj industrijski park potpuno promijeniti perspektivu Srbije.

– Veliki broj kineskih kompanija donosi odluku da dolazi i investira u Evropu. Ovim parkom, koji će biti prvi te vrste u Evropi, dolaziće u Srbiju. Imaćete desetine novih kompanija što su hiljade novih radnih mjesta – objasnio je Mali.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password