Jusko: Za projekat brzog puta Beograd-Sarajevo tri milijarde evra

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko rekao je da bi projekat brzog puta od Beograda do Sarajeva preko Tuzle i Višegrada trebalo da košta tri milijarde evra.

 Jusko je naglasio da će nastojati da što prije zakaže sastanak sa turskim ministrom saobraćaja Ahmetom Arslanom u Turskoj radi dobijanja preciznih informacija o načinu finansiranja dionica brzog puta i preko Tuzle i Višegrada, odnosno o kakvom kreditu je riječ, koji su uslovi, na koliko godina, sa kojim grejs periodom.

Navodeći da u javnosti postoji zabuna da li će biti građen brzi put ili auto-put, Jusko je pojasnio da će obje dionice, preko Tuzle i Višegrada, biti brzi put jer frekvencija vozila ne prelazi 10.000 automobila.

„Od momenta kada je prvi put turska delegacija došla u BiH, dali smo osam GB pisanih materijala turskoj delegaciji. Uspjeli smo prikupiti i dostaviti informacije i oni su juče napravili studiju izvodljivosti“, rekao je Jusko za N1.

On je dodao da na jučerašnjem sastanku sa delegacijom Turske nije bilo dovoljno vremena za otvaranje svih pitanja u vezi sa izgradnjom brzog puta Saajevo-Beograd.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password