JEDINSTVENI CENTAR U BIH U Mostaru liječe poremećaje spavanja, najviše pacijenata s problemom hrkanja

Novootvoreni Centar za medicinu spavanja u Mostaru jedini je ovakav u našoj zemlji i omogućava liječenje poremećaja sna, bolesti koje su opasnije i dalekosežnije nego se čine na prvi pogled.

Branka Marić iz Širokog Brijega ima 58 godina i svaku noć kad legne u krevet osjeti strah.

– Imam problema sa snom, zapravo s disanjem. Nakon nekog vremena ostanem bez vazduha, jer zbog nekih problema ne mogu na nos da dišem. Mnogo lijepog sam čula o medicini spavanja, a od doktora Leske očekujem izlječenje i miran san – kazala je Branka.

Gospođa Marić po miran san došla je u Centar za medicinu spavanja koji pri SKB Mostar djeluje već pet godina i gdje je dosad napravljeno više od 400 ispitivanja. Centar vodi mladi stručnjak doktor Josip Lesko, a takvo je i ostalo osoblje.

Najviše je onih koji hrču

– Medicina spavanja je multidisciplinarna grana medicine gdje se bavimo različitim poremaćajima spavanja, a njih vjerovali ili ne ima 82 vrste. Ovom materijom se mogu baviti različiti specijalisti – kaže Lesko koji je specijalista otorinolaringolog s doktoratom “Poremaćaji disanja kod spavanja”.

Leskina specijalnost su brojni pacijenti s problem “hrkanja”, a takvih je najviše. Dolaze i oni koji imaju različite vidove noćnih eplipetičnih napada, parasomnije ili mjesečarenja, strahova, paralize spavanja…

– Ovaj Centar jedini je u Bosni i Hercegovini, iako se medicina spavanja liječi i u drugim centrima. Tamo je riječ o poligrafskim uređejima s kojima šaljemo pacijente kući, ovdje imamo polisomnografske uređaje i prilagođene apartmane koji omogućavaju da ljude snimamo u tišini i u ambijentu koji je sličan onom koji oni imaju kući – pojašnjava Lesko.

Vrijedna i najsavremenija oprema

Centar je ranije bio u velikoj zgradi SKB Mostar i nije davao ovakav ugođaj i mirnoću koji danas daje u posebnoj zgradi s dva apartmana i kontrolnom sobom. Samo instrumenti za snimanje pacijenata koštaju 150 hiljada KM i pokriveni su većinom iz IPA fondova, piše Klix.

– Imamo zaposlena dva tehničara medicine spavanja, posebno educirana. Oni su tu u toku noći jer pacijenti dođu oko 20 sati, ispune određene formulare, presvuku se, urade svoju higijenu. Mi ih onda skopčamo na uređaje za mjerenje i u svemu tome izgubimo dva sata, potom gasimo svjetla i puštamo ih da se pokušaju opustiti i zaspati – govori Lesko pokazujući IC kameru koja pacijente snima dok spavaju.

Polisomnografskim snimanjem ljekar dobija snimak pacijenta kamerom dok spava, ali i cijeli niz varijabila kao što su pokreti očiju, moždani valovi koji pokazuju u koji od četiri stadija spavanje se pacijent nalazi, mišiće brade, protok vazduha, a postoji i mikrofon za hrkanje. Postoje i elektrode za abdominalno i torokalno disanje…

Nesanica je problem koji se ovdje ne tretira

– Prije dijagnostike najbitnija nam je kvalitetna anamneza, pregledati pacijenta dobro i porazgovarati s njim. Kad tako saznamo njegove smetnje, pomicanje tokom spavanja, pričanje, hrkanje, epilepsija… onda se kod dijagnostike posebno fokusiramo na to. Od pacijenata tražim i da prije snimanja sedam dana vodi dnevnik spavanja – kaže doktor Lesko.

Nakon dijagnostike pacijent dolazi i do terapije, sve u zavisnosti od toga šta su ispitivanja pokazala. Pacijenti budu upućeni drugim ljekarima, na operativne zahvate, budu im propisani određeni medikamenti ili ono što je najčešće kod hrkanja, smanjenje tjelesne mase.

– Najčešći poremećaj spavanja je nesanica, nažalost s njom se bave psiholozi i psihijatri. Mi ovdje možemo samo dijagnostifikovati da čovjek ne spava – kaže sagovornik.

Pacijenti iz svih krajeva države

Interesovanje za liječenje u Centru za medicinu spavanja je veliki, a najčešće pacijenti dolaze iz Mostara i okoline, odnosno Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Dolaze i iz Zapadnohercegovačkog kantona, ali dolaze i iz Bosne. Često me kontaktiraju kolege, kao što je kolegica Dženana Šahović, koja je ovakva ispitivanja radila u Sarajevu, a otišla je u penziju. Imamo ugovor i s USK, a često pacijente za kompleksnija ispitivanja šalju i kolege iz Zenice, Tuzle… Dovoljno je od svog fonda uzeti uputnicu za vankantonalno liječenje i doći kod nas u Mostar – zaključio je doktor Josip Lesko pozvavši pacijente da potraže pomoć kod njega i njegovih kolega.

(Klix)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password