Jahorina ima najduži planinski bob u regionu

Na Jahorini je u funkciji najduži planinski bob u regionu. Novu ljetnju atrakciju kraj vještačkog jezera, zvanično su u rad pustili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i direktor Olimijskog centra „Jahorina Dejan Ljevnaić. Jahorina bi do kraja ove godine trebalo da bude proglašena „parkom prirode“.

Zimi na Jahorini, jedina konkurencija je ljeto na Jahorini.

U planinski bob dužine 2.500 metara uloženo je više 1.800 000 evra. Uprava Olimpijskog centra poručuje da je i ovom investicijom povećana vrijednost Jahorine, nekretnina na planini, hotela i ostalih smještajnih kapaciteta.

– Vlasnici smještaja na Jahorini na ovaj način puno su dobili, a nisu uložili nijednu marku. Zato velika zahvalnost državi Republici Srpskoj. Ovaj projekat može samo da uspije uz promociju i podršku vlasnika smještajnih kapaciteta na Jahorini – rekao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimijskog centra „Jahorina“.

Ljevnaić kaže da je ovo samo početak izgradnje ljetnjih sadržaja na planini. Već za sljedeće ljeto planiraju izgradnju „avanturističkog – parka.“ Sva ulaganja na Jahorini, u Olimpijskom centru finansirali su vlastitim prihodima.

– Imamo deset miliona KM na računu vlastitih sredstava – kaže Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je potrebno usvojiti Zakon o Olimijskom centru i Jahorinu proglasiti „parkom prirode“.

On je istakao da budući razvoj Olimpijskog centra Jahorina podrazumijeva i donošenje novog zakona koji će regulisati upravljanje ovom vrhunskom turističkom destinacijom, njenim resursima i kapacitetima.

Dodik je istakao da će, najvjerovatnije, do kraja ove godine, posebnom odlukom vlasti Republike Srpske, prostor Olimpijskog centra Jahorina biti proglašen parkom prirode kako bi sve prirodne ljepote bile zakonski zaštićene.

Na Jahorini se trenutno grade savremena gondola sa kabinama za deset skijaša, tri nove staze, i novi ski-lift na Poljicama.

Jahorina je zaista veliko gradilište. Pored planinskog boba, u ovoj godini u planinu se ulaže više od 33 miliona KM.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password