Izetbegović: Očekujem da Dodik učini ustupke, Čović neće dugo držati svoj stav

Predsjednik SDA Bakir Izetbegvić kazao je da su u Predsjedništvu u toku dogovori oko usaglašavanja Godišnjeg nacionalnog plana (IMP) i imenovanje mandatara za Savjet ministara i smatra da se može doći do dogovora.

’’Mi smo još uvijek u procesu pregovaranja. Mi smo u MAP-u već devet godina, od Talina 2010. Jesenas smo pozvani da predamo prvi Godišnji  plan. Šta je sadržaj tog plana to je još diskutabilno.  U njemu stoji da postoji opšti konsenzus ka kretanju BiH ka NATO-u. Nakon Deklaracije Narodne skupštine to nije tako i to treba konstatovati.  Kretanje ka NATO-u, nije članstvo. O tome će se trebati ponovo donositi odluke. Postoji prostor unutra koga se može naći kompromis’’, izjavio je Izetbegović za FTV.

Dodao je da je SDA na stavu da je potrebo da se BiH kreće, a da se o članstvu kasnije dogovara.

Izetbegović se nada da će predsjednik SNSD-a Milorad Dodik biti spreman na izvjesne ustupke.

’’Isključivo slanje planova kako smo pozvani iz Brisela. Nema nikakvog IPAP-a, isključivo slanje Godišnjih nacionalnih planova. Oni će biti poslani ovako ili onako. Nadam se da će biti postignut kompromis oko toga’’, naveo je Izetbegović.

Komentarišući zahtjev HDZ-a BiH da se prije formiranja Vlade Federacije treba postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH.

“Mislim da Čović taj jasni stav neće dugo držati. On nema razloge da se odnosi na takav način niti na takav način nešto postići. Ako se bude išlo prema ultimatuma prema bošnjačkoj strani, smanjuju se šanse za rješenje“, rekao je čelnik SDA.

“Mi insistiramo da se to mora rješavati unutar presude Sejdić-Finci, Zorlak itd. Dakle presude koja kaže da svaki građanin u ovoj zemlji, na svakom pedlju njenom ima pravo da se kandiduje za svaku poziciju, uključujući Predsjedništvo BiH. Unutar toga smo bili našli i rješenja, jedan je bio aprilski paket, a drugi Fuleov model, koji je garanntovao faktički, u ovom času gospodin Čović bi bio u Predsjedništvu, kojeg je Čović odbio“, rekao je. Naveo je kako uslovljanje može biti kontraproduktivno te kako ranija uslovljavanja nisu donijela ništa. Podsjetio je kako se govorilo da neće biti izbora u oktobru prošle godine, pa ih je bilo, da neće biti formiran Dom naroda, pa je formiran.

Naveo je da od partnera SBB-a i DF-a očekuje više odgovornosti i zrelo ponašanje, te manje prepirki.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password