IZETBEGOVIĆ: KRAJNJE VRIJEME DA SE POSTUPI PO SPORAZUMU LIDERA

U Mostaru je počeo sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA na čeku sa predsjednicima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je uoči sastanka kazao da je krajnje vrijeme da se ispoštuje sporazum o formiranju vlasti koji su 5. avgusta potpisali predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović.

“Mislim da kada je u pitanju Savjet ministar je krajnje vrijeme da se postupi po onome što smo potpisali Dodik, Čović i ja 5. avgusta. Konkretno kad je NATO u pitanju da se ima poštovati Ustav i ranije doneseni zakoni i strategije. Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost. Republika Srpska ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ako smatraju da treba povući nešto od ranijih odluka mogu to uraditi na legalan način, ali entitet ne može naređivati državi“, naglasio je Izetbegović.

Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH na kojoj insistira HDZ BiH, Izetbegović je kazao da se to pitanje može rješavati samo u okviru presude “Sejdić-Finci“.

Što se tiče izbora u Mostaru, Izetbegović je kazao da je SDA ranije zauzela stav da se treba donijeti poseban zakon o gradu Mostaru koji bi riješio to pitanje.

U delegaciji HDZ-a uz Čovića su Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Lidija Bradara, dok delegaciju SDA uz Izetbegovića čine Edin Ramić, Safet Softić i Adil Osmanović.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password