IZBORNA TRKA POČINJE I U MOSTARU – Zlatko Guzin kandidat probosanskih stranaka za gradonačelnika, Srbi visoko na listi

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” biće kandidat probosanskih stranaka okupljenih oko SDA za gradonačelnika Mostara. Kako se gradonačelnik bira indirektno, u Gradskom vijeću, Guzin će nositi centralnu gradsku listu “Koalicije za Mostar”.


Kao prvo ime političkog bloka koji okuplja SDA, SBB, DF, Stranku za BiH i BPS dugo je spominjan predsjednik Veleža Šemsudin Hasić, ali iz različitih razloga do toga nije došlo. Guzin je prema mišljenju mnogih dobar odabir. Ljekar je, što je u politici uvijek odlično prolazilo, stranački neprofiliran, prihvatljiv svim koalicijskim partnerima.

Na centralnoj listi visoko pozicionirana je Nataša Jekić, voditelj Plesnog studija “MoStars”, potom Sergio Šotrić kojeg se šira javnost sjeća iz aktivnosti vezanih za Partizansko spomen-groblje, lider SBB-a u Hercegovini Anel Kljako, predsjednik SDA Mostar Salem Marić…

Na gradskom području Stari Grad prvi na listi trebao bi biti Haris Nazdrajić iz Demokratske fronte, dok Sjever i Jugoistok nose provjereni kadrovi SDA Adem Macić Kada i Ibro Husnić. Listu Koalicije za Mostar na gradskom području jug nosit će Alis Čolaković, navodi klix.

Koalicija za Mostar računa na čak 14 mandata, što bi u saradnji s drugim probosanskim strankama izvjesno donijelo potrebnu većinu za osvajanje gradonačelničke pozicije.

Koalicija SDP-a i Naše stranke za nosioca gradske liste isturit će predsjednika mostarskog SDP-a i bivšeg direktora Veleža Armana Zalihića. Potpredsjednica Naše stranke i zbog presude u Strazburu najzaslužnija za povratak demokratije u Mostar Irma Baralija nosiće listu na gradskom području Stari Grad.

Iako se spekulisalo, zanimljivo je da na listama nema najistaknutijih SDP-ovih kadrova u Mostaru Anera Žuljevića i Lane Prlić.

U borbu za vijećničke pozicije, posebno na području Stari Grad, uključiće se i Prva mostarska partija (PMP) ratnog komandanta Armiej BiH Semira Drljevića Lovca. Listu PMP-a u Starom Gradu najvjerovatnije će nositi ljekar Nazif Derviškadić.

PMP mimo Starog Grada ide zajedno sa SDP-om i Našom strankom, a koalicija će po uzoru na sarajevsku Četvorku ispred sebe gurati programski paket koji je u mostarskom scenariju nominovan “5T”. To je skraćenica od riječi tradicija, tolerancija, turizam, tehnologija i transparentnost.

Prognoze su pet vijećničkih mandata, a “lijevi blok” se nada da uz vjetar najavljenih promjena u Sarajevu može doći i do sedam stolica.

Šanse za vijećničke mandate iz probosanskog spektra u Mostaru ima i Platforma za progres čiju gradsku listu će najvjerovatnije nositi Amna Popovac, ranije članica Glavnog odbora Naše stranke.

Rok za predaju izbornih lista je 21. septembar, ali glavne stvari već su poznate.