Ivancov: Pravoslavni centar u Banjaluci – svjedočanstvo bliskosti Srba i Rusa

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da je izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog hrama i kulturnog centra u Banjaluci važno svjedočanstvo duhovne i kulturne bliskosti ruskog i srpskog naroda.

Povodom današnjeg osveštanja temelja ovog centra, Ivancov je rekao da se bliskost dva naroda potvrđuje i činjenicom da je za osnovu ovog izuzetno lijepog vjerskog i kulturnog kompleksa uzeta petokupolna crkva sa zvonikom u vidu šatora posvećena čudima svetog arhangela Mihaila iz 14. vijeka, koja je činila arhitekturni ansambl moskovskog Kremlja.

On je za današnji Glas Srpske podsjetio da bi u petak, 21. septembra, u Banjaluku trebalo da stigne i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i da će cijela ova sedmica biti posvećena stogodišnjici stradanja ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice.

Ivancov je rekao da je inicijativu za izgradnju centra dao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, da se na ovu inicijativu odazvalo Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo, a podršku pružio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Projekat je naišao na širok odjek u javnosti, kako u Republici Srpskoj, tako i u Rusiji. U kulturnom i duhovnom centru kod hrama planirani su kursevi ruskog jezika, proučavanje istorije naših naroda, a tamo su takođe predviđene ćelije za hodočasnike – rekao je Ivancov.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password