Italijani pregledani u Mostaru nisu imali simptome virusa korona

Dvoje italijanskih državljana koji su u srijedu upućeni na preventivni pregled u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar nisu imali nikakve simptome zaraze virusom korona i nastavili su putovanje ka Sarajevu.

„Tijekom jučerašnjeg dana dvije 70-godišnje osobe upućene su s Graničnog prelaza Bijača u našu kliniku pod sumnjom na koronavirusnu infekciju. Mi smo ih sustavno pregledali i utvrdili da nemaju nikakvih simptoma zaraze i oni su proslijeđeni dalje u Kanton Sarajevo gdje će provesti dva mjeseca kod svoje rodbine i tamo će se nastaviti praćenje i zdravstveni nadzor tih osoba“, izjavio je Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar za Radio dobre vibracije.

Prema njegovim riječima Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske kantona trenutno ima u evidenciji 16 osoba koje su posljednjih dana došle iz Italije i one se nalaze u samoizolaciji.

„Preporuka je svim osobama koje se ovih dana vrate iz Italije da se svom liječniku ili epidemiologu jave telefonski, kako se ne bi opteretili kapaciteti zdravstvenih ustanova s obzirom da je aktualna epidemija gripe. Te osobe stavljaju se pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, uz ograničeno kretanje. To je preporuka Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Federacije BiH“, kazao je Arapović.

Ponovio je kako za sada u BiH nema registriovanih slučajeva zaraze  virusom korona te da nema nikakvog razloga za paniku.

„Strah je na neki način razumljiv s obzirom da je virus korona udarna vijest na svim svjetskim medijima. Međutim, nema razloga za paniku, iako treba biti oprezan“, poručio je doktor Arapović.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password