Ispred HDZ-a u Mostaru se ore povici “lopovi” i “Dragane lopove”

Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se ispred Centrale HDZ- BiH kako bi dali podršku radnicima Aluminija koji protestvuju.

Ispred Centrale HDZ-a se uzvikuje “lopovi” i “Dragane lopove”.

Radnici se već treći dan okupljaju pred Centralom ove stranke, a juče im je bilo obećano, da će ih danas u toj zgradi primiti predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, no sastanak je jutros prebačen u zgradu Aluminija koja se nalazi na periferiji Mostara.

Radnici su odbili ovakav prijedlog i okupili se pred HDZ-om. Na terenu je bio prisutan veliki broj pripadnika MUP-a HNK.

“Juče je bio dogovoren sastanak, a Dragan Čović je sada u Aluminiju. Pozvani smo i mi dole ali nećemo ići. Hoćemo sastanak ovdje”, rekao je predsjednik Sindikata Aluminija Romeo Biokšić

Kaže da nema riječi na ponašanje vlasti i predstavnika HDZ-a BiH.

“I ranije sam izjavljivao da smo više puta tražili sastanak u HDZ-u BiH sa svima i skretali pažnju već godinu dana na ovo. Nailazimo na zatvorena vrata i nemaju sluha za naše probleme”, kaže Biokšić.

Jedan od radnika Aluminija koji je na proteste došao sa djetetom kaže da se nalaze u katastrofalnom stanju i da on nakon  otkaza ide u Njemačku.

Ivan Šakota koji radi 39 godina u Aluminiju poručio je Čoviću da više nikada neće dobiti izbore, a prozvao je i političare Hrvatske koja je manjinski vlasnik Aluminija.

Podsjetimo na to da je Aluminiju u srijedu tačno u ponoć isključena električna energija, a radnici su juče obaviješteni da ne trebaju dolaziti na posao.

Medijima su prenijeli da su obaviješteni da se nalaze na plaćenom godišnjem odmoru i da će im biti isplaćena još jedna plata, a nakon toga će biti pokrenut stečajni postupak i podijeljeni otkazi.

„Aluminij“ zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je i Luka Ploče. Radnici tvrde da je za Aluminij direktno vezano oko 6.000 ljudi kroz firme koje posluju sa Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto Društva, a najveći dioničar je Vlada FBiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.  Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password