ISPRAVNA ODLUKA O POVEĆANJU AKCIZA NA GORIVO

Novi direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuela Nesl smatra da je odluka o povećanju akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju auto-puteva apsolutno bila ispravna, jer je Koridor „Pet ce“ od esencijalne važnosti za ekonomski razvoj cijele zemlje.
„Koridor će otvoriti nove rute ka zapadnim tržištima i poboljšati povezanost“, rekla je Nesi za današnje „Nezavisne novine“, naglasivši da će to dovesti do više ekonomskih aktivnosti i većeg bruto domaćeg proizvoda.

Nesl je rekla da su to skupe investicije, ali da sada postoje izvori za finansiranje tih projekata i da se već vide rezultati.

„Infrastrukturni projekti su dugoročni projekti. Potreban je veliki napor i vrijeme da se oni završe, ali mislim da se već sada mogu vidjeti pozitivni efekti“, rekla je ona.

Nesl je istakla da će tokom svog mandata biti fokusirana na podsticanje privatnog biznisa, malih i srednjih preduzeća i tako pomoći povećanju zaposlenosti, ekonomskoj aktivnosti i izvozu na druga tržišta.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password