Irska će do 2030. zabraniti prodaju novih vozila na benzin i dizel

Evropa i svijet prave veliki zaokret u automobilskoj industriji. „Benzinci“ i „dizelaši“ će polako odlaziti u istoriju, a sve više će na drumovima biti onih automobila koje nazvamo „zelenim“, odnosno onima koji idu na električni pogon.

Irska, članica Evropske unije, objavila je plan prema kojem će do 2030. godine, zabraniti prodaju novih vozila na benzin i dizel, u okviru strategije za rješavanje problema klimatskih promena.

Irska vlada se nada da će do tada na irskim putevima biti 950.000 električnih vozila, uz podršku mreže električnih punionica.

Cjelokupna ekološka strategija Irske podrazumijeva da ova zemlja do 2050. dostigne nultu emisiju štetnih gasova.

„Naš pristup je da podtaknemo ljude i kompanije da promene svoje ponašanje i da se prilagode novim tehnologijama kroz podsticaje, destimulacije, propise i informacije. Cilj nam je … prelazak na društvo koje će imati nizak nivo emisije ugljen-dioksida i uticaja na klimu. To je naš poziv na akciju u borbi za spas naše planete“, rekao je irski premijer Leo Varadkar.

U Dablinu se nadaju da će povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje sa sadašnjih 30 na 70 procenata do 2030. godine.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password