IGRA NA DVIJE KARTE: Šarović s Nikšićem i Radončićem pravi plan za formiranje vlasti?

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović sastao se nedavno sa predsjednicima SBB-a Fahrudinom Radončićem i SDP-a Nerminom Nikšićem, a jedna od tema bilo je formiranje vlasti na nivou BiH, otkriva izvor blizak ovim strankama.

Šarović odmah po preuzimanju SDS-a, nije skrivao namjere da želi biti dio vlasti na nivou BiH. Njemu i njegovoj stranci trenutna politička kriza i nemogućnost dogovora izbornih pobjednika oko formiranja vlasti apsolutno odgovara, jer SDS i on ostaju u Savjetu ministara i na rukovodećim mjestima u velikom broju institucija BiH.

Bez obzira na izborni poraz, ministri SDS-a i PDP-a i dalje sjede u Savjetu ministara i čekaju formiranje vlasti.

Šarović ne skriva želje

Kada su kola krenula nizbrdo i kada se vidjelo da SDA, HDZ i SNSD ne mogu postići dogovor oko formiranja vlasti, Šarović je bez čekanja dao do znanja da je spreman “uskočiti“ za pregovarački sto  i ponudio se SDA.

„Sve moguće opcije su u igri. Svaku opciju koju zamislite, onda je moguća i svaku razrađujemo u svakom detalju, uključujući i onu da budemo dio izvršne vlasti, ali to i ne moramo“, izjavio je nedavno predsjednik SDS-a Mirko Šarović, odgovarajući na pitanje da li će njegova stranka i on ostati dio vlasti u narednim godinama.

Šarović vjeruje da je vrlo teško doći do novog Savjeta ministara BiH prije lokalnih izbora u BiH koji će biti održani oktobra 2020.  „Nije nemoguće, ali je vrlo teško“, dodaje Šarović. On je najavio da će, ukoliko SNSD, SDA i HDZ ne ponude odgovor oko formiranja vlasti do 5. septembra, do kada je važio njihov stranački dogovor, odgovore ponuditi SDS.

Planovi

Dobro upućeni izvor navodi da je SDS potencijalnim partnerima iznio plan po kojem vlast na nivou BiH ne bi bila formirana do lokalnih izbora 2020.

SDS bi u Savjetu ministara ostao s SDA i HDZ-om BiH i sve bi funkcionisalo kao i do sada. Šarović i SDS očekuju da bi na lokalnim izborima 2020. mogli ostvariti dobar rezultat i na taj način kazati da imaju legitimitet predstavljati srpski narod na nivou BiH.

Šarović je prije nekoliko dana izjavio da je alternativa da novi Savjet ministara BiH formiraju druge stranke, naglasivši da je realnija opcija da se „proglasi neuspjeh, da se odredi prelazni period u kojem bi institucije radile, i da se ide ka vanrednim izborima 2020. godine“.

„Vrijeme je da ta većina koja je imala najviše šanse da formira izvršnu vlast kaže da nisu uspjeli i da dopuste da se pokuša formiranje nove većine. Imali su mogućnost, nisu uspjeli, ušli su u rovove koji su postali dublji“, rekao je Šarović.

SDS je u vlast 2014. ušao zahvaljujući SDA i DF-u koji su po svaku cijenu željeli iz vlasti izbaciti SNSD i Milorada Dodika, koji su i tada bili izborni pobjednici u Republici Srpskoj. Ove stranke, čini se i danas bi se radije dogovarale s SDS-om i Šarovićem. Međutim interesantno je da Šarović igra na dvije karte te pravi kombinacije i s SDA, ali i bez SDA, sa SBB-om i SDP-om.

Navodno i određeni uticajni krugovi iz međunarodne zajednice, koji imaju umiješane prste u neformiranje vlasti na nivou BiH, podržavaju saradnju SDS-a, SBB-a i SDP-a i pokušavaju praviti platformu stranaka koja bi preuzela vlast na nivou BiH, a u kojoj ne bi bilo SNSD-a i SDA, a upitna je i uloga HDZ-a BiH. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password