Igor Crnadak na saslušanju zbog afere izdavanja turističkih viza Iračanima

Na saslušanje u prostorije Granične policije BiH danas je stigao bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak zbog prošlogodišnje afere izdavanja turističkih viza državljanima Iraka, saznaje portal Kliks.

Crnadak će dati izjavu o svojim saznanjima u vezi sa izdavanjem viza osobama koje su državljani zemalja visokog migracijskog rizika.

Krajem prošle godine službenici Granične policije BiH su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu spriječili ulazak 50 Iračana koji su stigli u BiH sa turističkim vizama.

Oni su tada priznali da su za vize platili po hiljadu evra posrednicima u Amabasadi BiH u Jordanu.

Grupi Iračana vize su poništene, a oni su deportovani iz BiH pod sumnjom da su ilegalni migranti koji su BiH namjeravali iskoristiti kao tranzitnu rutu na putu ka Evropskoj uniji.

Tada su iz MSP-a na čijem je čelu bio Igor Crnadak poručili da ispituju sve okolnosti tog događaja te da su zatražili informaciju od ambasade BiH u Amanu.

O slučaju je godine obaviješteno i Tužilaštvo BiH, a nakon čega su izvršene i provjere u bh. ambasadi u glavnom gradu Jordana.

Istraga se vodi s ciljem utvrđivanja da li je i ko posredovao u izdavanju turističkih viza osobama koje dolaze iz Iraka.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password