Hrvatski poslanici traže istragu protiv Semihe Borovac zbog najave da će porodice ISIL-ovaca iz Sirije smjestiti u Mostar

Šesnaest hrvatskih poslanika u Skupštini HNK zatražilo je zaštitu stanovništa Hercegovine i istragu protiv ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac, koja je najavila da će prihvatni centar Salakovac, kod Mostara, najvjerovatnije, biti korišten za prihvat porodica boraca „Islamske države“ iz Sirije koje se vrate u BiH.
Hrvatski političari u HNK oštro su reagovali na jučerašnju izjavu Borovčeve tokom posjete Centru Salakovac i zatražili reagovanje pravosudnih institucija u BiH, kao i međunarodnih institucija. 

Oni su u otvorenom pismu Borovčevoj, kao i Savjetu ministara u tehničkom mandatu, tužilaštvima, poslaniku u Evropskom parlamentu, te Ambasadi Švajcarske, naglasili da jučerašnji poziv predstavlja ponovni pokušaj destabilizacije bezbjednosne situacije i zlonamjernog djelovanja Borovčeve u ovom dijelu Hercegovine. 

Hrvatski poslanici tvrde da je ovo tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo Borovčevoj poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog dijela Hercegovine. 

„Odgovorno vam tvrdimo da nam ne trebaju ni migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac. Nama ne trebaju kao gosti, niti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih. Tražimo da institucije krivičnog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona BiH, posebno sprovođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Krivičnog zakona BiH“, naglašeno je u pismu poslanika u Skupštini HNK. 

Oni podsjećaju Borovčevu da su sve njene dosadašnje odluke o ovom pitanju samovoljne i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno Savjeta ministara, a potom ni nadležnih tijela HNK i grada Mostara. 

„Odgovorno vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se vaše zlonamjerne i protivzakonite namjere ne ostvare. Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje sprovodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati šta ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli, pa da se normalan čovjek zapita da li imate i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku. Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo pokušali ponovo napraviti tzv. `državni udar`“, poručuju poslanici u otvorenom pismu. 

Šesnaest hrvatskih poslanika javno je pozvalo Savjet ministara u tehničkom mandatu da analizira zloupotrebe ovlaštenja i nezakonite aktivnosti Borovčeve, te da zaštiti stanovništvo ovog dijela Hercegovine od samovolje ovakvih pojedinaca. 

„Tražimo i da javno odgovorite imaju li pomenute tvrdnje Borovčeve o smještaju migranata i porodica povratnika sa sirijskog ratišta potrebna odobrenja i odluke Savjeta ministara? Ukoliko nemaju, javno pozivamo Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo HNK da ispitaju samovolju i zloupotrebu položaja Semihe Borovac“, poručuju ovi poslanici. 

Oni su pozvali i ambasadora Švajcarske /Andreu Rauber Sakser/ koja je juče boravila u Mostaru da javnosti pojasni kakva je njena uloga u ovim ilegalnim aktivnostima Semihe Borovac. 

„Istovremeno se obraćamo i vlastima prijateljske Švajcarske da preispitaju ovakvo ponašanje svoje predstavnice u BiH“, naglašava se u pismu. 

U pismu se navodi da poslanici posredstvom poslanika u Evropskom parlamentu javno pozivaju institucije EU da se uključe u ovaj slučaj i zaštite stanovnike ovog dijela BiH, koji su po državljanstvu državljani i EU, od samovolje nosilaca vlasti na nivou BiH. 

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba porijeklom iz BiH, među kojima je dvije stotine djece.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password