Hrvatska doktorica iz Italije: Drugog talasa neće biti

Nela Sršen, doktorica koja godinama živi i radi u Padovi, rekla je za HRT-ov Studio 4 kako se s ljepšim vremenom i ultraljubičastim zracima usporava širenje virusa.

Istakla je da bi se ljetni period trebao iskoristiti, dok škole ne rade, a i mnogo industrija ne radi preko ljeta.

„Često govorimo da je problem u virusu. To nije točno. Problem smo mi. Virus je u nama i virus ide s nama“, dodaje.

Govoreći o tome kako je posljednjih dana čula informacije o drugom talasu, kazala je da joj se čini da neko kao da želi stvarati strah, psihozu i nesigurnost među narodom.

Na pitanje vjeruje li se stručnjacima u Italiji, kazala je da je čula za slučaj Zadra te napomenula da će uskoro biti i takmičenje za Formulu 1.

„Svi će biti podvrgnuti brisevima, ma koliko god to koštalo. Shvatili smo i naučili da bilo kakvo okupljanje, bliski kontakti, uvjetuju širenje virusa“, kazala je.

Komentarisala je i rukovanje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s Đokovićem.

„Od samog početka nekoliko ljudi je govorilo i davalo informacije. Oni su primali upute od Svjetske zdravstvene organizacije i europske kontrole za bolest. Ako po njihovim procjenama nije bilo indikacije da netko zbog nekog irelevantnog kontakta ne treba ići u izolaciju, tu završava priča. Ne razumijem zašto se virus koristi u predizbornoj kampanji“, kaže Sršen osvrćući se na mišljenja nekih političara da je premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju zbog kontakata na zadarskom turniru.

Za „Glas Istre“ je rekla da, ako se budemo ponašali kako treba, drugog talasa neće ni biti.

„Mnogo smo do sada naučili, a ovaj virus nije nešto posebno. On je kao i svaki drugi virus, a obično takvi i slični virusi žive oko godinu dana“, rekla je.

Posebno ju je naljutio stav nekih naučnika koji su u zadnje vrijeme tvrdili da nema dokaza da je virus preko ljeta oslabio i koji po njenom mišljenju šire nepotrebnu paniku.

„Zašto stvarati teorije zavjere, onima koji tako nešto tvrde mogu samo poslati znanstvene radove koji su objavljeni zadnjih dana i iz kojih se jasno vidi da je virus definitivno oslabio. Za mene su ljudi koji šire nepotrebnu paniku gotovo kao teroristi“, kaže Sršen.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password