Hoće li nuklearni otpad završiti na granici s BiH?

Hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenska ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru će konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome gdje će odlagati nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško.

Pojedini hrvatski mediji objavili su da je Hrvatska već odlučilai da će nuklearni otpad odlagati na lokaciji Trgovksa gora na granici s Bosnom i Hercegovinom. Ove informacije su demantovane iz hrvatskog ministarstva, ali su podigle veliku prašinu u javnosti u BiH.

Prema navodima hrvatskih medija u septembru će se, tako, znati hoće li se otpad zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unazad nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svatko pobrinuti za svoju polovicu, kod kuće.

Kako piše hrvatski express.hr, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta i to na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, nadomak granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Isti izvor napominje kako BiH ne želi nuklearni otpad u Trgovskoj gori, dok Slovenci zagovaraju ulazak Hrvatske u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bh. protest.

Hrvatska i Slovenija imaju obvezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti do 2023. godine. Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Hrvatska to odbija te sve intenzivnije otpad planira dovesti na Trgovsku goru.

Iz Ministarstva zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske demantovali su informacije da je odluka donesena.

“Prema zaključcima 12. sjednice Međudržavne komisije za praćenje provođenja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, Koordinacijski odbor će obavijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije o tome jesu li pronašli moguće rješenje oko zajedničkog odlaganja NSRAO-a. Idući sastanak Koordinacijskog odbora planiran je u avgustu 2019. godine, a održavanje sjednice komisije koju će organizirati  slovenska strana planirano je u septembru 2019. godine“, saopšteno je iz Ministarstva zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poručili su da će pokrenuti sve postupke u skladnu s važećim međunarodnim konvencijama ako Hrvatska i dalje bude insistirala na izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, što je presedan bez premca u svijetu.

Najavljuju i da će Vlada RS-a narednog mjeseca proglasiti Park prirode Una, koja protiče u neposrednoj blizini te lokacije, što se radi kako bi ojačali svoje pregovaračke pozicije. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a tvrde i da su uradili sve što su u ovom trenutku mogli u svezi ovog strateškog pitanja te tako podsjećaju na brojna obraćanja vlastima Hrvatske koje, pak, uporno ignoriraju stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija RS-a i BiH.

“Zbog opstrukcija da stranke koje su dobile najveće povjerenje građana na izborima formiraju Savjeta ministara, mogli bismo doći u situaciju da Hrvatska to iskoristi i uradi nešto zbog čega ćemo svi žaliti, jer kao argument mogu navesti da nemaju sugovornika jer je Savjetu ministara u tehničkom mandatu. Iskreno, Savjet ministara BiH je, i dok je bilo u punom mandatu, imalo ignorantski odnos prema ovom problemu i nije poštovalo obveze koje je imalo temeljem akata usvojenih u Parlamentu BiH.  Uostalom, Savjet ministara je imao i nekoliko zajedničkih sjednica s Vladom RH, brojne bilateralne susrete na ministarskoj razini, no nikad nije izvijestilo ni Radnu grupu ni Parlament BiH je li ovaj problem uopšte stavljan na dnevni red“, dodaju iz resornog ministarstva.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da se slučajevi Pelješkog mosta i Trgovske gore ponovno moraju naći na sjednici Predsjedništva BiH. On je kazao da, nakon pristiglih potvrda iz Hrvatske da ta susjedna zemlja definitivno i uprkos protivljenju BiH namjerava graditi odlagalište srednjeradioaktivnog nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na samoj granici s BiH, ne preostaje ništa drugo već da se to pitanje, ali i pitanje gradnje Pelješkog mosta, ponovno nađe na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

“Nakon objave ovih namjera, sada je potpuno jasno da je bilo suštinski pogrešno, ishitreno i zbunjujuće nedavno pokretanje entitetskog interesa u Narodnoj skupštini RS-a od strane tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ustvrdivši da su zaključci Predsjedništva o gradnji Pelješkog mosta a kojim se poziva Hrvatsku da obustavi gradnju dok se ne riješi i druga otvorena pitanja s tom zemljom, destruktivna po interese Republike Srpske. BiH nema drugog izbora do da Predsjedništvo pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, koje je od ogromnog značaja za cijelu zemlju, posebno Novi Grad, Kostajnicu i druge granične opštine, ali i pitanje izgradnje Pelješkog mosta, ponovno stavi na svoj dnevni red i zauzme jasan stav“, stava je Šarović, koji je i predsjednik SDS-a.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password