HNS: SMJENA KRIZNOG ŠTABA FBIH POLITIČKI OBRAČUN PO CIJENU ŽIVOTA

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH traži hitnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH u skladu s kojom je juče imenovala novi Krizni štab Federalne civilne uprave.

Iz HNS-a navode da su jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija te bez najave i konsultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom finansija i Kancelarijom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila ruštvo po cijenu zaštite života građana BiH.

“Dokazana nekompetencija nadležnih zvaničnika koji su proglasili raspuštanje saziva Kriznog štaba, a kojoj posljednjih dana svjedoči cijela regija, kao i moralna i društvena neodgovornost te lično nepridržavanje uputstvima upućenim građanima BiH još su jedan dodatak političkom ponašanju koje, u trenutku kada su stabilnost i suradnja imperativ, ozbiljno narušava uspješno vladanje trenutnom epidemiološkom situacijom“, saopšteno je iz HNS-a.

HNS upozorava kako nije vrijeme za političke obračune koje uporno bošnjački politički zvaničnici iniciraju prema Hrvatima. “Stoga, apelujemo na razum i zaštitu svih stanovnika te ističemo kako je naša primarna odgovornost osiguravanje opstanka  zdravstvenog sistema na prostoru cijele Federacije BiH. Imajući ovo u vidu, snažno osuđujemo ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji u trenucima najveće globalne krize s kojom se svijet suočava u savremenoj istoriji koriste sva sredstva za neprimjerene političke obračune“, navodi se u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a ističu da za one koji se u ovim vanrednim vremenima umjesto zdravljem i zaštitom građana bave ličnim političkom dobitkom te prenošenjem nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, izuzimajući političke partnere u vlasti, uz pogrešno raspoređene prioritete, na političkim funkcijama nema mjesta.

HNS upozorava bošnjačke zvaničnike kako nije vrijeme za jednostrane poteze, niti donošenje samovoljnih odluka koje će za posljedicu imati direktno ugrožavanje života svih naroda u BiH za vrijeme trajanja ove krize. “Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem. Poštujući Ustav, sistem i zakonodavstvo BiH, HNS apeluje i poziva nadležne na svjesno i odgovorno donošenje odluka u ovim teškim trenucima za sve stanovnike BiH“, poručuju iz HNS-a.

Vlada Federacije BiH juče je imenovala nove članove Federalnog štaba civilne zaštite. Kako je pojasnio premijer FBiH Fadil Novalić, novi sastav FŠCZ je imenovan jer nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba.

„Nisu odgovorili na zadatke postavljene, naručito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa“, naveo je Novalić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password