HERCEGOVAČKA GRAČANICA – BISER DUHOVNOSTI I KULTURE

Manastir Hercegovačka Gračanica nalazi se na brdu Crkvina iznad Trebinja odakle se pruža veličanstven pogled na ovaj grad i predstavlja jedan od najljepših manastira u istočnoj Hercegovini, duhovno središte i stjecište ljudi iz svih krajeva svijeta.

Izgrađen je po ugledu na Gračanicu na Kosovu i Metohiji, a ktitor manastira i konaka je Bilećanin Branko Tupanjac, koji živi u SAD.

Hercegovačka Gračanica danas je jedan od najljepših spomenika kulture i duhovnosti.

Prema riječima sveštenika Moma Pejičića, koji služi u Hercegovačkoj Gračanici, osim Dučićevog zavještanja, drugi razlog zbog kog je brdo Crkvina izabrano kao lokacija za manastir jeste taj što je na ovom lokalitetu nekada bio temelj stare crkve.

“U martu 2000. godine krenulo se sa izgradnjom hrama i tada su urađeni temelji. Tom prilikom je na osveštanje temelja došao i budući ktitor hrama i konaka Branko Tupanjac, koji je izrazio želju da se podigne crkva kako je Jovan Dučić htio – u stilu Gračanice na Kosovu, s tim što je njegova dodatna želja bila da se pored crkve napravi i konak”, priča Pejičić Srni.

Prema njegovim riječima, već u oktobru iste godine radovi su završeni i ovdje su preneseni Dučićevi posmrtni ostaci.

Veliki srpski pjesnik sahranjen je sa desne strane ulaza u hram, a na nadgrobnoj ploči piše “Jovan Dučić – pesnik”.

Hercegovačka Gračanica sastoji se od crkve posvećene Blagovještenju, koja je petokupolna, podignuta na 16 kvadratnih stubova, a u temelje je uzidan i kamen donesen sa kosovske Gračanice.

Osim toga, kompleks manastira čine i Vladičanski dvor, zvonik, galerija ikona, te amfiteatar, što doprinosi ukupnom ambijentu dostojnom divljenja.

Prema riječima sveštenika Pejičića, tri godine nakon izgradnje crkvu je živopisao Aleksandar Živadinović iz Beograda sa pomoćnicima, s tim što su oltar i oltarsku apsidu oslikali otac Stevan Kovačević i Dario Stanimirović.

Prestone ikone oslikala je sestra Tekla iz manastira Dobrićevo, dok je ikonostas rađen pri manastiru Tvrdoš.

JEDAN OD NAJPOSJEĆENIJIH HRAMOVA, LJETI VELIKI BROJ VJENČANJA I KRŠTENJA

Hercegovačka Gračanica, koja je i metoh manastira Tvrdoš, danas je jedan od najposjećenijih vjerskih objekata u Trebinju, primamljiv brojnim turistima koji dolaze u posjetu gradu na Trebišnjici.

Veliki broj poklonika i vjernika ovaj manastir prepoznaje kao svetinju i dolazi ovdje po duhovni mir i nadahnuće, što mu daje punu dimenziju.

Sveštenik Pejičić kaže da se u Hercegovačkoj Gračanici tokom godine obavi veliki broj krštenja i vjenčanja, naročito ljeti, a liturgija se služi nedjeljom i praznicima.

Zbog svega toga, Hercegovačka Gračanica svakim danom postaje sve snažnije duhovno središte Srpske i jedan od simbola Trebinja i Hercegovine.  Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password