Guardian opet o ‘opasnim’ Srbima i naoružavanju

Poznati novinar Julian Borger, jedan od urednika Guardiana i autor  knjige Krvnikov trag, objavio je tekst pod nazivom Pošiljka oružja bosanskim Srbima izaziva strah u EU.

„Nabavka nekoliko hiljada novih pušaka za policiju Bosanskih Srba izaziva zabrinutost zbog separatističkih namjera vlade u ovoj regiji i produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj zemlji obilježenoj ekonomskom depresijom. Pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije trebala bi stići u ‘srpsku polovicu Bosne’ u martu, uoči otvaranja novog centra za obuku u kojem će svoju ulogu imati i savjetnici iz Rusije, piše Borger u Guardianu.

On ističe da oružje stiže u vrijeme kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja, te podsjeća kako je Daytonski mirovni sporazum okončao je sukob u BiH prije nešto više od 22 godine, podijelivši zemlju u dva polu-autonomna dijela.

„Sporazum je zaustavio ubijanje, ali je stvorio sistem kojim se nagradila etnička politika. Nacionalne stranke  čvrsto drže vlast u zemlji na svojim pojedinačnim teritorijama, a zemlja kojom dominira korupcija ima najvišu službenu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu. Prije nekoliko dana Europska komisija je predstavila novu Strategiju za regiju koja definira put prema članstvu u EU, ali ostaje nejasno kako BiH može prevladati svoje duboke strukturne probleme“ objašnjava autor.


Prisutan je i dugoročni strah da bi Dodik mogao iskoristiti ove snage za svoje separatističke ciljeve, pod rizikom novog rata u regiji.

Rusija, koja Dodika uvažava kao protivnika bosanskohercegovačkog članstva u NATO-u, iskazuje snažnu potporu ovom srpskom separatisti koji se od 2014.  godine najmanje šest puta susreo s Vladimirom Putinom„, piše Julian Borger.

Ovaj novinar navodi i da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, izrazio zabrinutost povodom ovog naoružavanja, smatrajući da će, kad jedna strana dobije novo oružje, i druga to htjeti. Inzko je izjavio da u njegovoj matičnoj Austriji  policija ima samo 400 dugih cijevi, jer „normalnoj policiji ne treba više“.

Autor podsjeća da je Dodik izjavio da se radi o naoružavanju policije u cilju borbe protiv terorizma: „To je sasvim legitimna akcija i nemamo što skrivati. Za 20 godina nismo imali pravo opremiti policiju, sada smo odlučili to učiniti.“  Ovo je izjavio u vrijeme kada je postavio vijenac na spomen obilježje Vitaliju Churkinu, predstavniku Rusije u UN-u koji je prije dvije godine stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi osudila masakr u Srebrenici 1995. kao genocid.

Također, Dodik je ostvario kontakte s grupom Noćni vukovi, ruskim motociklističkim klubom usko povezanim s Putinom, koji je pod američkim sankcijama zbog svoje paravojne uloge u sukobu u Ukrajini, piše Julian Borger u Guardianu.

Ovaj list je 12. januara obajvio članak pod nazivom „Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste“.

Nakon toga je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, demantovao njihovo pisanje.

„Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog „Gardijana“ citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provjere činjenice ili traženja komentara od strane administracije Republike Srpske. Reciklirana priča rizikuje štetu stabilnosti i bezbjednosti BiH, poslijeratne zemlje koja je još uvijek u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti“, navodi se u pismu predsjednika Srpske.

Ovim potezima „Gardijana“ se preusmjerava fokus sa osnovnih bezbjednosnih probelma u BiH, naglasio je Dodik.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password