Grci odlažu Vaskrs za 27. maj

Grčka crkva namerava da prenese praznovanje Uskrsa u noći između 26.i 27. maja do kada se nadaju da će crkva biti ponovo otvorena.

Svešteni Sinod održao je 1. aprila videozasjedanje sa kog je pozvao vjernike da se striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti, da ostanu kod kuće, a pošto nije moguće prisustvo liturgiji ni pričešće na Uskrsa, pozivao vjernike da pojačaju svoje molitve i sazdaju oltar u svojimsrcima a da potom Uskrs praznuju u noći između 26. i 27. maja.

„Želimo i molimo se da opasnost uskoro prođe, tako da svi mi (sveštenstvo i narod) možemo biti počastvovani da zajedno proslavimo Svetlo Vaskrsenje Gospoda našeg uz prazničnu nedeljnu službu na dan Odanija velikog praznika Pashe, odnosno u ponoć od utorka, 26. maja do srede, 27. maja 2020.“

Sinod je zatražio od države da dozvoli da se službe savršavaju u crkvama i manastirima tokom Stradalne sedmice i na dan Vaskrsa, čak i ako vjernici ne mogu prisustvovati.

Arhijereji su odlučili da prilože 163.941 američkih dolara (150.000 evra) za borbu protiv virusa korona, pri čemu su članovi Sinoda priložili dio svojih primanja i pozvali ostale arhijereje Grčke Crkve da da im se pridruže.

Sinod je donio odluku kojom ne dozvoljava ni jednom svešteničkom, manastirskom ili crkvenom djelatniku da daje bilo kakve izjave ili nastupa u medijima po pitanju virusa korona. Mitropolit Nafpakta  Jerotej (Vlahos), koji je posljednjih godina bio portparol Sinoda za medije, jedini je arhijerej koji je ovlašćen da daje izjave medijima.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password