Grabar-Kitarović u Mostaru: Varaju se oni koji misle da će Hrvati pokleknuti

MOSTAR – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je danas u Mostaru i poručila da će uvijek stajati uz hrvatski narod u Bosni i Hercgovini.

Grabar –Kitarović, koja je i kandidatkinja na izborima za predsjednika Hrvatske 22. decembra, u Mostaru je prisustvovala svečanoj akademiji povodom prve godišnjice djelovanja Udruženja bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH, koja se održala u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

U obraćanju je navela kako je radikalno preokrenula politiku Hrvatske na međunarodnoj sceni razgovarajući ravnopravno sa svjetskim vođama i uvijek zagovarala prava Hrvata, konstitutivnog naroda BiH.

„Ono što jeste i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali mi smo jedna duša i jedan narod, i zato neću stati dok se vama Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što vam pripada istorijski, politički i prema Ustavu BiH, a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih vaših prava kao konstitutivnog naroda“, naglasila je Grabar –Kitarović.

Poručila je kako hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini više niko drugi ne smije birati predstavnike.

„Varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz Bosne i Hercegovine, neće. Ja ću uz vašu pomoć biti garant da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata u BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika. To je ključno pitanje naše nacionalne vjerodostojnosti, opstanka, našeg razvoja i budućnosti“, izjavila je.

Predsjednica Hrvatske kazala je da je Hrvatska uvijek pomagala i da će nastaviti pomagati hrvatski narod u BiH. Osvrnuvši se na iseljavanje Hrvata iz BiH, pozvala je hrvatske privrednike da ulažu u BiH kako bi mladim ljudima omogućili posao i ostanak.

Grabar-Kitarović posjetiće i Bugojanski dekanat u župi Skopaljska Gračanica, mjesto Humac i susresti se sa svećenicima, zvaničnicima HDZ-a BiH i hrvatskim narodom s prostora Bugojna i Viteza. Nakon toga posjetiće je Vitez.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password