Govedarica u prednosti za predsjednika Republike Srpske

Posljednja istraživanja koja su rađena za međunarodne organizacije pokazala su da je Vukota Govedarica u ubjedljivoj prednosti kao kandidat za predsjednika Republike Srpske, ispred Šarovića i Mićića, ali i Mladena Ivanića, saznaje Top Portal.

BANJA LUKA – Oči javnosti u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini posljednjih su nekoliko dana uprte u Savez za promjene, jer se ovih dana donose presudne odluke o njihovim kandidatima za Predsjedništvo BiH i predsjednika Republike Srpske, što će svakako biti i presudno za sveukupan izborni rezultat.

SDS još nije donio odluku za koju funkciju će dati kandidata- za predsjednika Republike Srpske ili za člana Predsjedništva BiH, ali ni ko će to biti.

Predsjedništvo SDS-a zasjedalo je juče u Brčkom, ali odluke nije bilo.

Stranka podijeljena 

Kako je poznato, Savez za promjene zajedno će i na opšte izbore u oktobru, a PDP je već kandidovao aktuelnog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za jednu od dvije navedene funkcije. Iz PDP-a su ‘džentlmenski’ ostavili SDS-u, kao najjačoj stranci u Savezu za promjene, da bira za koju će funkciju dati svoga kandidata.

Već nekoliko mjeseci u javnosti se vrte tri imena iz SDS-a koja bi mogla biti kandidati, a to su ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. U SDS-u su mišljenja oko kandidata potpuno podijeljena, kao što je uostalom poznato da je i ta najjača opoziciona stranka podijeljena na više frakcija.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je nakon sastanka u Brčkom da su obavljene redovne konsultacije sa svim članovima Predsjedništva stranke, a koje se tiču kandidata koji treba da ostvare dobre rezultate na izborima.

„Danas smo se dogovarali na koji način i s kim ćemo doći do pobjede, jer nema nikakve sumnje da su kandidati koje je SDS izbacila ozbiljni ljudi koji mogu da sprovode ozbiljnu politiku, a Republici Srpskoj je to potrebno“, naglasio je Govedarica.

Na pitanje novinara da li je SDS već odlučio ko će biti kandidat za predsjednika Republike i člana Predsjedništva BiH i hoće li oni biti iz stranke ili u okviru Saveza za promjene, Govedarica je rekao da SDS ima jako dobru saradnju sa koalicionim partnerima, te da ne sumnja u kvalitetan dogovor.

„Sasvim je izvjesno da ćemo imati zajedničke kandidate. Mladen Ivanić je jedan od dva kandidata za predsjednika Republike Srpske, a što se tiče kandidata iz SDS-a Mirka Šarovića i Miće Mićića, ne treba puno govoriti o kvalitetu tih ljudi, to su veoma važne političke ličnosti, a i ja, kao čovjek koji već godinu dana vodi stranku, sam u užem izboru, ali o tome ćemo odlučivati na sjednici Glavnog odbora koji će biti u februaru“, rekao je Govedarica.

Govedarica je dodao da vjeruje da će Glavni odbor izaći sa po jednim prijedlogom i da će odluke biti usaglašene.

Istraživanja 

SDS je radio i svoja interna istraživanja o tome koji kandidat bi dobio najvišu podršku za koju funkciju i po tim istraživanjima navodno je Šarović najbolje kotirao kao kandidat za Predsjedništvo BiH, a Govedarica za predsjednika Republike Srpske.

Posljednja istraživanja koja su rađena za međunarodne organizacije pokazala su da je Vukota Govedarica u ubjedljivoj prednosti kao kandidat za predsjednika Republike Srpske, ispred Šarovića i Mićića, ali i Mladena Ivanića, saznaje Top Portal.

Kada je u pitanju kandidat za člana Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić je daleko bolje pozicioniran od Šarovića, Mićića i Govedarice.

Prema našim saznanjima, ove informacije predočene su i Savezu za promjene, ali određene strukture unutar SDS-a ne odustaju od toga da po svaku cijenu isture Šarovića i u drugi plan potisnu Govedaricu.

Navedeno istraživanje pokazalo je da su ispitanici skloniji Govedarici, jer dolazi iz garniture mlađih političara, za njega se ne vežu nikakve kriminalne afere, niti ima mrlja iz prošlosti, za razliku od stranačkih kolega koji pretenduju da budu ispred njega.

Govedarica je u prednosti i jer se ne libi ući u otvoreni ‘fajt’ sa vladajućim SNSD-om.

Politički analitičari navode da bi Govedarica svojom kandidaturom za predsjednika Republike Srpske pokazao da ne bježi od odgovornosti i postavio se kao pravi lider. Ukoliko pak, kandidat za predsjednika Republike Srpske ili Predsjedništvo BiH bude neko drugi, stručna javnost je složna da SDS čeka potop kao i na prošlim izborima, a Govedaricu sudbina njegovog prethodnika Mladena Bosića koji je nakon izbornog poraza odstupio sa čela stranke.

Upućeni u dešavanja u SDS-u navode da je ‘sklanjanje’ Govedarice primarni cilj određenih interesnih grupa u SDS-u.

Ukoliko se u obzir uzme da se Savez za promjene na čelu sa SDS-om prije svega bori za vlast i promjene u Republici Srpskoj kao logičan slijed događaja nameće se kandidatura čelnog čovjeka najjače opozicione stranke za predsjednika Republike Srpske.

SDS je na prošlim opštim izborima 2014. bio jedina politička stranka u BiH čiji predsjednik nije bio kandidat za predsjednika RS-a ili člana Predsjedništva BiH. Tada je Savez za promjene za predsjednika RS-a kandidovao Ognjena Tadića koji je izgubio, te Mladena Ivanića koji je dobio izbore za člana Predsjedništva BiH.

Govedarica je za svoju kandidaturu dobio podršku od opštinskih odbora SDS-a u Banja Luci i Doboju, a sasvim sigurno će stići iz Trebinja.

Hoće li SDS kandidovati predsjednika i pokazati da je ozbiljna partija ili će prevagu odnijeti interesne grupe saznaćemo vrlo brzo.

Top Portal

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password