GOTOVO IZVJESNA KANDIDATURA ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će odluku o njegovoj mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH donijeti organi SNSD-a, kao i da će ova stranka imati na predstojećim izborima i kandidata za predsjednika Republike Srpske.
„Mnogi u SNSD-u misle da je to gotovo izvjesno. Ja, naravno, neću moći da odbijem stavove organa moje partije i vjerujem da se stvar kreće ka tome“, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da mu već drugi mandat predsjednika Srpske ističe u oktobru i da se, prema Ustavu, ne može ponovo kandidovati na tu funkciju.

„Uobičajeno je da se predsjednik političke partije, pogotovo ovako moćne kao što je SNSD, uvijek kandiduje za jednu od tih pojedinačnih funkcija, da bi povukao samu stranačku infrastrukturu i u tom smislu će se svakako i razmatrati moja kandidatura na stranačkim organima, ali to je daleko još“, rekao je Dodik za FTV.

Dodik kaže da vjeruje u veliku pobjedu SNSD-a na izborima u oktobru.

Na pitanje šta će prvo uraditi ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da će se zalagati za poštivanje Ustava i Dejtonskog sporazuma i da će prvo postaviti na dnevni red sve teme u vezi sa funkcionisanjem Ustava BiH.

„Ne bih dozvolio bilo kakvu zloupotrebu Predsjedništva u smislu samog Savjeta ministara, koji je prema Ustavu definisan kao pomoćni organ Predsjedništva. U toj situaciji postavio bih Savjet ministara u funkciju pomoćnog organa, jer to piše u Ustavu“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ustavno ponašanje svih u BiH je ključno za ovu zemlju.

„Član Predsjedništva nije čovjek koji može da napravi reforme, bez obzira ko on bio, reforme moraju da naprave politički subjekti iz tri naroda i građana u BiH i da to bude konsenzus, a Predsjedništvo ima jasne, Ustavom predviđene nadležnosti i izvan toga i iznad toga ne treba da ide“, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da će, ako bude izabran za člana Predsjedništva, njegovo sjedište biti Istočno Sarajevo-Banjaluka.

Na pitanje ko će biti kandidat za predsjednika Srpske, Dodik je rekao da je to još daleko, da struktura SNSD-a kreće tek u maju, kada će biti objavljen kandidat.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne može preći preko nasilja koji je učinio visoki predstavnik namećući određena rješenja, od Suda i Tužilaštva, do protivustavne fiskalne preorganizacije, Sipe, obavještajne službe, koja je izmakla zakonitoj kontroli.

On je naveo da nije protiv toga da se na nivou BiH dogovori postojanje Suda i Tužilaštva, ali da sigurno ne može biti ovakav kakav je sada.

„Ja sam za BiH koja je Dejtonom predviđena i ustavom napisana, milimetar iza toga mora da postoji dogovor“, istakao je Dodik.

Na pitanje da li će nakon izbora raditi na promjeni Ustava Republike Srpske, Dodik je rekao da već dugo vremena i Savjet Evrope zahtijeva promjene određenih odredbi Ustava, među kojima je i ona o smrtnoj kazni, koja se ne provodi.

Dodik je podsjetio da je Narodna skupština usvojila novi prijedlog Ustava Srpske koji je u Vijeću naroda osporio Bošnjački klub i stoji u pat poziciji.

„Razmiljamo o načinima na koji bi to mogli da uradimo, jedan od načina je da napravimo opšti konsenzus srpskih političkih partija u Srpskoj, da pokušamo razgovarati sa Bošnjacima i političkim predstavnicima Hrvata i da pošaljemo to na neki oblik obavezujućeg referenduma, gdje bi narod glasao o Ustavu, a Narodna skupština to proglasila“, naveo je Dodik.

On je rekao da referendum o secesiji trenutno nije na dnevnom redu nijednog organa, ni Vlade niti Skupštine, ali da ta tema postoji u političkoj debati. „Sve zavisi od toga kako ćemo na nivou BiH uspjeti da riješimo pitanja vezana za nametnuta rješenja visokog predstavnika“, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da nema nikakvih mogućnosti da u BiH dođe do sukoba. „Mi želimo sve najbolje Bošnjacima i Hrvatima i bilo kakvo pozivanje na rat je anahrono i više je iz neke rezigniranosti, nego iz mogućnosti“, rekao je Dodik.

On smatra da bi formiranje trećeg entiteta pomoglo BiH da se stabilizuje, da se Hrvati osjećaju sigurnije.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password