Gasol je kralj košarke

Mark Gasol (Marc) ispisao je nove stranice sportske istorije. Španac je postao tek drugi igrač koji je u istoj godini osvojio dvije najprestižnije košarkaške titule, poslije slavnog Amerikanca Lamara Odoma.

Prvo je Gasol sa Toronto reptorsima u junu proslavio šampionski naslov u najjačoj ligi na planeti, američkoj NBA, a jučer je sa reprezentacijom Španije osvojio pobjednički trofej na Svjetskom prvenstvu u Kini.

Gorostasni je centar na SP-u blistao sa prosjekom od 14,4 poena, 5,5 skokova i 4,1 asistencijom, a najbolju partiju pružio je kad je bilo najteže. U polufinaloj drami u kojoj je Australija pala tek nakon dva produžetka sjajni Gasol imao je 33 poena. U finalu protiv Argentine (95:75) također je bio zapažen, uz 14 poena imao je po sedam skokova i asistencija.

Mlađi brat jednako slavnog košarkaša Paua Gasola rođen je 29. januara 1985. godine u Barceloni. Još 2008. otisnuo se u NBA, gdje je bio izabran za najboljeg odbrambenog igrača sezone uz tri izbora u All-star tim. Sa Španijom ima po dvije evropske i svjetske titule te dva olimpijska srebra.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password