FILIP ĆULUM PISAO VRHU SRPSKE: NEVIN SAM, A POSTAO SAM META, TRAŽIM ZAŠTITU

Filip Ćulum iz Banja Luke, koga Davor Dragičević,  otac pokojnog Davida Dragičevića, uz još nekoliko osoba proziva da je “ubica ili saučesnik u ubistvu“ njegovog sina, danas je zatražio zaštitu osnovnih ljudskih prava i zaštitu lične bezbjednosti od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednice Vlade Željke Cvijanović, ministra MUP-a Dragana Lukača i okružnog tužioca Tužilastva Banja Luka  Želimira Lepira.

Ćulum je danas uputio pismo na adrese navedenih zvaničnika tražeći pomoć i zaštitu, jer je, kako tvrdi na njega i na njegovu porodicu stavljena meta.

Filip Ćulum piše da je rođen 1998. u Banja Luci gdje živim i radi kao konobar, te da u svom životu nikada nije bio policijskoj stanici do slučaja tragične smrti Davida Dragičevića.

“Nikada u životu se nisam tukao niti sukobio sa bilo kim, niti sam imao bilo kakve veze sa kršenjem bilo kakvih zakona. Veče kada je nestao David Dragičević sam bio na svome radnom mjestu i u više navrata detaljno policiji dao izjavu o svome kretanju za tu noć. Tražio sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju što je obavljeno i to dva puta, poligrafista MUP-a RS i poligrafista iz Sarajeva, i oba testa sam u potpunosti prošao jer apsolutno nemam nikakve veze sa spornim događajem“, navodi Ćulum u pismu.

Dodaje da se o svemu oglasio u Nezavisnim novinama kako bi skinuo pritisak sa sebe koji je stvoren u javnosti i koji još uvjek traje bez obzira na njegove izjave.

“Ja sam se u više navrata javio ocu pokojnog Dragičevića, Davoru Dragičeviću i to :prvi put sam mu poslao poruku odmah prvi dana nakon pronalska tijela pokojnog Davida Dragičevića da sam voljan kad god on može odvojiti vrijeme da dođem do njega kući i odgovorim mu na sva pitanja koja su eventualno sporna u vezi sa mnom, te da mi javi kad da dođem na šta je on odgovorio sa “ok” i nije se nikad javio.

Kada su uslijedili pozivi da svi koje on poziva dođu na trg u 18 h opet sam mu se javio porukom da ću večeras doći na trg na šta sam očekivao da mi on potvrdi da li da dođem, međutim odgovor nisam dobio zbog čega nisam ni otišao, jer se nisam osjećao bezbjedno u masi. Ja sam se po mom shvatanju sasvim slučajno našao u poruci pokojnog Davida u noći kada je nestao jer je nesporno da se istu tu noć fizički sukobio sa mojim rođakom N.Ćulumom zbog čega postoji mogućnost da je zamjenio naša imena“, piše Ćulum.

Dodaje da je poznavao pokojnog Davida Dragičevića iz viđenja jer su živjeli u istom naselju, ali se nisu nikada družili niti došli u bilo kakav sukob ili kontakt.

“Obzirom da se i dalje konstantno od strane oca pokojno Davida Dragičevića javno putem tv i obraćanja na Trgu Krajine prozivam kao odgovoran za smrt Davida, te da se na društvenim mrežama zbog toga često pojavljuju prijetnje prema meni u smislu poziva na linč, molim sve gore navedne predstavnike vlasti da zaštite  mene i moju porodicu jer se osjećam ugroženo fizički a psihički sam već pretrpio ogromne posljedice koje trpim i dalje“, navodi se u pismu.

Dodaje da su i on i porodica bez bilo kakvog razloga osramoćeni, psihički uništeni i nebezbjedni u gradu u kojem žive i rade, a da nikad niko od njih nije imao bilo kakav problem sa zakonom.

“Ja u potpunosti razumijem tragediju koja je zadesila porodicu Dragičević, ali mislim da to ne daje nikome za pravo da napadaju, sude, osuđuju i u javnosti konstantno lažno optužuju mene ili bilo koga drugoga i na taj način na mene stavljaju “metu” za bilo koga iz mase ko povjeruje u optužbe. Ja ne znam da li Davor Dragičević po našim zakonima ovo smije raditi ili ne, da li je to dozvoljeno zakonom ili nije. Nemam novac da angažujem advokata,  a osjećam se fizički ugrožen, te stoga molim gore navedene predstavnike institucija RS da me zaštite u skladu sa zakonom jer nisam ništa kriv“, stoji u pismu Filipa Ćuluma u koje je Top Portal imao uvid.

Davor Dragićević prije nekoliko dana je na BN televiziji, ali na skupu u Banja Luci pod nazivom “Pravda za Davida“ okrivio više osoba za smrt sina. “Saučesnici i ubice u tom predmetu su Filip Ćulum, Đorđe Rađen, ukućani Velibora Janjetovića, Darko Ćulum, Darko Ilić. Dragan Lukač i tužilac Dragan Vrećo. Oni su saučesnici u predmetu ubistva Davida Dragičevića“, kazao je Davor Dragičević

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je policiji 18. marta, od kada je trajala potraga. Njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rijeka Crkvena i Vrbasa. Predstavnici policije Republike Srpske saopštili su 26. marta da je smrt Davida Dragičevića nastupila utapanjem te da,  ne postoji nijedna indicija koja ukazuje na krivično djelo.

Davor Dragičević, Davidov otac, tvrdi da je njegov sin ubijen i da će istrajati u dokazivanju, kako kaže, prave istine u ovom slučaju.

Inače, na zahtjev Davora Dragičevića, određen je novi operativni tim policije RS, čiji je i on član, koji vodi istragu o okolnostima u ovom slučaju.

 

Tužilaštvo je ranije saopštilo da tim tužilaca s policijskim službenicima utvrđuje sve okolnosti smrti mladića i da će, nakon utvrđivanja pravno relevantnih činjenica, javnost biti obaviještena.

U slučaju Dragičević urađene su i dvije obdukcije, po kojima se mladić utopio u rijeci Crkvena, a nalazi koje su uradili Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu i Željko Karan, patolog Zavoda za sudsku medicinu RS-a razlikuju se u vremenu smrti mladića, dok se u većini ostalog poklapaju.

 

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password