EPISKOP DIMITRIJE: MRŽNJA NAS SKLANJA OD BLAGODETI BOŽIJE

NJegovo visokopreosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao da je danas u konjičkom selu Borci da mržnja ne vodi nikuda, već izjeda kao rđa i sklanja od blagodeti Božije.
Nakon parastosa članovima porodice Golubović – sedmogodišnjem Petru i njegovom petogodišnjem bratu Pavlu i njihovim roditeljima, episkop Dimitrije je poručio da, ako nam se nešto ružno dešava, to ne smije da bude gorivo za našu mržnju i zlobu. 

Paroh konjički Milan Bužanin rekao je da su krvnici koji su ubili porodicu Golubović mislili da će ubistvom dječaka i cijele porodice zatrijeti tu porodicu, ali da je Bog učinio da oni postanu besmrtni i da su, sa svim ostalim mučenicima našim, naši zastupnici pred Gospodom. 

„Od danas više nećemo tugovati za ovom djecom, nego ih slaviti kao svete mučenike“, rekao je Bužanin u obraćanju tokom pomena. 

Episkop Dimitrije osveštao je danas novoobnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u konjičkom selu Borci. 

Hram je obnovljen u slavu Svetih apostola Petra i Pavla i u pomen srpskim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću, koji su, zajedno sa roditeljima, ubijeni 1992. godine u Konjicu. 

Nakon osveštanja Hrama vladika Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u okviru koje je obavljen čin lomljenja slavskog kolača. 

Po okončanju liturgije i slavskog obreda, služen je parastos članovima porodice Golubović. 

Osveštanju hrama i liturgiji prisustvovao je i predstavnik Katoličke crkve u Konjicu. 

Na ulazu u crkvu postavljena je ploča na kojoj je napisano da je hram sagrađen 1896. godine, da je obnovljen ove godine u slavu Svetih apostola Petra i Pavla, a u spomen ubijenih srpskih dječaka Petra i Pavla i da je ktitor obnove Milorad Dodik u svojstvu predsjednika Republike Srpske. 

U Hramu se nalazi ikona na kojoj su oslikani apostoli Petar i Pavle sa dječacima Petrom i Pavlom. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password