Eparhija ZHiP: Krsnu slavu proslavljati samo u krugu uže porodice

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pozvala je vjernike da porodičnu krsnu slavu, zbog novonastale situacije sa pandemijom virusa korona, proslavljaju samo u krugu svoje uže porodice, te da se uzdrže od odlazaka u goste na slavu.

U saopštenju, koje je potpisao episkop ZHiP Dimitrije, navodi se i da je osvećenje slavske vodice uoči krsne slave moguće samo u parohijskim hramovima ili naknadno, kada bude ukinuto vanredno stanje.

Povodom novonastale situacije usljed pojave pandemije bolesti COVID-19, koju izaziva korona virus (Sars Cov 2) i odluka nadležnih organa vlasti, proslavljanje Krsnih slava prilagodiće se novonastaloj situaciji na sljedeći način:

1. Molimo vas da svoju porodičnu krsnu slavu proslavite samo u krugu svoje uže porodice.

2. Dok traje vanredno stanje neće se pred slavu po domovima vršiti osvećenje slavske vodice, već su sveštenici dužni detaljno upoznati vjernike o trenutno jedinim mogućim načinima obavljanja slavskog obreda:

a) Ukoliko želite da se osvećenje slavske vodice obavi uoči vaše porodične slave, u ovoj situaciji to je izvodljivo samo u vašem parohijskom hramu, te ćete se o tome detaljnije dogovoriti sa svojim sveštenikom (nadležnim parohom). U realizaciji naprijed navedenog potrebno je strogo držati se upustava i preporuka nadležnih organa vlasti kao i eparhijskih saopštenja izdatih povodom pandemije COVID-19.

b) Ukoliko želite da se osvećenje slavske vodice obavi u vašem domu, to će biti izvodljivo poslije krsne slave, odnosno poslije ukidanja vanrednog stanja i prestanka opasnosti od narastuće pandemije, kada ćete sa svojim sveštenikom dogovoriti tačan termin i vrijeme obilaska svog doma.

3. Ovim putem apelujemo i molimo vjernike da se uzdrže od odlazaka u goste na proslavu krsne slave, te samim tim izbjegnu veća okupljanja i spriječe opasnost od širenja korona virusa.

4. Za sva dodatna pojašnjenja, molimo vas da se obratite svom parohijskom svešteniku.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password