DŽINDIĆ: BIĆE POKRENUT STEČAJNI POSTUPAK

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH /FBiH/ Nermin DŽindić najavio je danas da će se, ako dođe do zahtjeva za stečaj u kompaniji „Aluminij“, koji je u ponoć prestao sa radom, vjerovatno, krenuti u proceduru pokretanja stečajnog postupka.
DŽindić je na konferenciji za novinare rekao da ga je direktor „Aluminija“ Dražen Pandža usmeno obavijestio da će danas zvanično biti poslat zahtjev za stečaj. 

DŽindić ne vjeruje da će ova odluka o zaustavljanju rada i proglašenju stečaja „Aluminija“ zaustaviti namjere potencijalnih investitora. 

„Vlada će nastaviti razgovore sa potencijalnim partnerima i tražiti nove za prodaju `Aluminija`“, istakao je DŽindić. 

On je ukazao na to da bi dosadašnji model rada „Aluminija“ u budućnosti bio neodrživ i da se ne može dalje primjenjivati. 

„Na svaku proizvedenu tonu `Aluminij` je bio na gubitku približno 1.000 KM. Ovaj slučaj zahtijeva temeljnu analizu koja će pokazati koji model je samoodrživ. Mora se naći takav model“, rekao je DŽindić. 

On je najavio da će Vlada FBiH ispuniti ono što je obećala, a da njeni dalji koraci zavise od poteza Uprave i Nadzornog odbora. 

DŽindić nije mogao da kaže da li će se i kako situacija u vezi sa „Aluminijem“ odraziti na privredu FBiH, ali je dodao da je od Uprave i Nadzornog odbora zatražena i procjena uticaja na lokalnu sredinu. 

On je poručio da niko ne može oprostiti dugove „Aluminija“ za utrošenu električnu energiju. 

Prema njegovim riječima, definisani su naredni koraci u vezi sa zaposlenima. 

„Vlada FBiH je prošle godine izdvojila pet miliona KM za uvezivanje radnog staža. Pomoći ćemo radnicima koji su ostvarili uslove da odu u penziju da im se uveže radni staž“, rekao je DŽindić. 

Mostarskom gigantu, kompaniji „Aluminij“ tačno u ponoć ugašena je električna energija, što za ovo preduzeće znači propast. Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u „Aluminiju“. 

„Aluminij“ je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH. Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. 

„Aluminij“ zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima, među kojima je i Luka „Ploče“. 

Radnici su trenutno na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a nakon toga biće pokrenut stečajni postupak i uručeni otkazi, kažu u sindikatu radnika ovog preduzeća. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password