DŽAFEROVIĆ: NE UZIMATI PARCIJALNO ZAKONE I ODLUKE

Član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je danas, nakon skidanja sa dnevnog reda Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, da zakoni i odluke BiH važe jednako i u cjelini za sve stanovnike ove zemlje, te da ih nije moguće uzimati parcijalno.
„Svi smo dužni da poštujemo zakone ove zemlje i ono što nam se dopada, ali i ono što nam se ne dopada. Zakon je zakon i moramo ga poštovati. Nastavljamo borbu za poštivanje principa vladavine prava“, rekao je DŽaferović novinarima u Sarajevu. 

On je izrazio nadu da ovakva situacija u kakvoj se BiH trenutno nalazi neće potrajati dugo, napominjući da treba otvoriti prostor daljim razgovorima. 

DŽaferović je rekao da vladavina prava nije jelovnik sa kojeg se može „izbaciti ono što vam ne odgovara“ i naveo da parcijalna primjena zakona vodi u anarhiju. 

On smatra da je uzrok problema „unilateralno nastojanje političara iz Republike Srpske da se zaustavi NATO put BiH“. 

DŽaferović je podsjetio da kada je riječ o MAP-u postoji odluka Predsjedništva BiH iz 2009. godine, kojom je BiH zatražila ovaj akcioni plan. 

„Nakon toga NATO u decembru 2018. godine šalje pozivno pismo BiH i kaže da je zemlja već u MAP-u i da bude dostavljen ANP. Onda neki kažu – mi to nećemo. Niko nema prava da kaže nećemo i svi se moramo potruditi da to uradimo. To bi bilo pravo rješenje i, naravno, imenovati predsjedavajućeg Savjeta ministara“, rekao je DŽaferović. 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik DŽaferović dogovorili su da otkažu dvije današnje sjednice na kojima je trebalo da bude glasano o Godišnjem nacionalnom programu i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara. /

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password