DW: Teški pregovori na samitu G20 u ‘sporednim sobama’

Bilateralni susreti američkog predsjednika Donalda Trampa na samitu G 20 ispostavljaju se kao mnogo važniji od razgovora na samom plenumu. A i njjemačka kancelarka Angela Merkel potpuno je operativna.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zna da je pod prismotrom, nakon što je u četvrtak u Berlinu ponovo imala drhtavicu u javnosti. I svjetski mediji i ostali učesnici samita G-20 u Osaki u Japanu interesuju se za kancelarkino zdravlje.

Ona je međutim bez ikakvih problema odradila pun program prvog dana samita. Imala je dva radna i brojne bilateralne sastanke, tu je kulturni programa, a i večera koju je organizovao japanski premijer Šinzo Abea. Između tih sastanaka nakratko se pojavila pred novinarima i dala kratku izjavu. Pitanja nisu bila dozvoljena.

Djelovala je isto kao i uvijek, bez drhtanja, bez vidljive napetosti. „Ovo je do sada bio ispunjen dan“, rekla je uz osmijeh. „I on još nije završen“.

Iz kancelarkinog okruženja stalno se može čuti da je ona zdrava. Drugi slučaj drhtavice bio je mentalna reakcija na podsjećanje na prvi slučaj prethodne sedmice, dakle neka vrsta straha, reakcija na stres?

Tramp podilazi i prijeti

„U sedam časovo ujutro kancelarka je, nakon 11 sati leta, sletila u Osaku. Prvi teški sastanak uslijedio je odmah: bilateralni susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Kancelarka je strpljivo podnijela Trampove komplimente o tome da je fantastična žena koja je, kako je rekao, njegova dobra prijateljica.

Dan ranije, Tramp je međutim u jednom intervjuu ponovo ukazao da bi Njemačka trebalo više da izdvaja za odbranu i ujedno je kritikovao gasovod Sjeverni tok 2 iz Rusije. Prilikom direktnog susreta u Japanu predsjednik međutim nije spomenuo te goruće teme, već je govorio o predizbornoj kampanji u SAD i trgovinskom sporu sa Kinom.

U toj razmijeni komplimenata Angela Merkel je naglasila koliko su važna otvorena tržišta i slobodna trgovina. Situacija u Libiji i zoni Sahela kratko su dotaknute. Napetosti sa Iranom su tema. Donald Tramp garantuje da neće da žuri. Dakle, možda je ipak moguće još jedno rješenje pregovorima koji će obezbijediti da se Nuklearni sporazum sa Iranom održi? O vojnoj opciji američki predsjednik očigledno ne govori.

Trgovinski spor između SAD i Kine neriješen

Kasnije se kancelarka susreće i sa najvećim protivnikom SAD u trgovinskom sporu, kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom. On optužuje SAD da su Kinu kaznile nelegitimnim carinama. Drugog danas Samita Donald Tramp i Si Đinping susrešće se i na formalnom sastanku.

„Sjajan dil je moguć. Oni to žele“, rekao je prethodno američki predsjednik. „A u slučaju da ne žele, ja sam zadovoljan i sadašnjim stanjem“, rekao je Tramp. On prijeti Kinezima uveđenjem dodatnih carina u vrijednosti od 300 milijardi dolara. U ovom trenutku nema naznaka da će neka od te dvije države da popusti.

Prvi dan samita 20 najvažnijih industrijskih zemalja i zemalja ubrzanog industrijskog razvoja ima ponešto zajedničko sa spid-dejtingom. Dok se u plenarnoj sali debatuje o pravilima trgovine, reformi Svetske trgovinske organizacije, boljoj razmijeni podataka i održivim investicijama, u manjim, sporednim prostorijama održava se niz bilateralnih razgovora.

Američki predsjednik Tramp se, između ostalog, sastao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i brazilskim Žairom Bolsonarom. Indijskom premijeru Narendi Modiju i japanskom Šinzu Abeu Tramp je takođe obećao „sjajne ugovore“, ali je istovremeno i zapretio novim kaznenim carinama. Predstavnici država EU sastali su se međusobno, a potom i sa predstavnicima Kanade i država Južne Amerike sa kojima se upravo pregovara o novom trgovinskom sporazumu.

Još uvijek bez prijedloga završne deklaracije

Još ništa nije ni zaključeno ni odlučeno. Predstavnici šefova država i vlada pregovaraju čitave noći o godišnjoj deklaraciji samita G20. Prema navodima diplomata posebno su sporne teme kao što su trgovina, zaštita klime i migracije.

Kada je riječ o trgovini, SAD žele što je moguće manje konkretnih pravila i ne žele da dozvole priznanje međunarodnim organizacijama. Na reformu Svjetske trgovinske organizacije, koja se smatra disfunkcionalnom, u Vašingtonu se gleda kritički.

Od borbe protiv globalnog otopljenja SAD su se oprostile još pre dve godine. Sada bi i druge zemlje, poput Saudijske Arabije, Australije ili Brazila, na američki pritisak mogle da odustanu, i da Sporazum o klimi iz Pariza više izričito ne podržavaju.

Ukoliko se to dogodi, Francuska neće potpisati kompletnu deklaraciju sa samita, najavio je francuski predsednik Emanuel Makron. Evropska unija vjerovatno je jedinstvena na strani Francuza. Svaku pozitivnu izjavu o migracijama ili tretmanu migranata u nacrtu deklaracije sa samita, SAD odbijaju, saznaje se iz diplomatskih krugova. Meksiko, Španija, Italija, kao i Nemačka ipak vrše pritisak da bar ne budu smanjeni standardi dosadašnjih deklaracija sa samita G20.

Domaćin samita, japanski premijer, pozvao je sve učesnike da postignu kompromis: „Trebalo bi da tragamo za onim što je zajedničko, umjesto da naglašavamo razlike“, apelovao je Šinzo Abe. Tokom noći će predstavnici zemalja nastaviti da pregovaraju. Jedan od diplomata koji je već učestvovao na ranijim samitima G20: „Još nikad nije bilo toliko teško kao što je to slučaj ove godine.“

(NN/dw.com)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password