DRUGOG TALASA ZARAZE NEĆE BITI Rusija napravila LIJEK protiv korona virusa

Ministarstvo zdravlja odobrilo još jedan ruski lijek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir. Prvi avifavir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta tek u aprilu.

Stvaranje lijeka protiv kovida-19 može se uporediti samo sa otkrićem antibiotika koji su čovječanstvo spasili od bakterijskih infekcija. A Rusija je jedna od prvih zemalja koja je napravila lijek protiv nove opasne bolesti.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno liječenje zagarantovano neće preminuti.

U potrazi za novim lijekovima

Obično su potrebne godine da se pronađu određeni lijekovi. Zato dok su neki naučnici užurbano počeli da prave vakcine protiv virusa korona, drugi su odlučili da isprobaju već postojeće lijekove.

Posebno su testirani antivirusni, imunomodulatorni i respiratorni preparati. Posebne nade su bile položene na američki lijek remdesivir koji se koristio protiv ebole i pokazao se efikasnim u borbi protiv izazivača bolesti SARS i Mers, kao i na japanski lijek za liječenje gripa fapipiravir, prenosi Sputnjik.

Remdesivir je uspješno prošao klinička testiranja u SAD i Njemačkoj, i 1. maja Uprava za hranu i lijekove SAD je, po pojednostavljenoj proceduri (dva dan nakon završetka testiranja), izdala dozvolu za „hitnu upotrebu“ remdesivira za liječenje kovid-19.

Ruski naučnici i predstavnici farmaceutskih kompanija su uzeli japanski lijek kao osnovu, brzo su sproveli klinička ispitivanja i pokrenuli proizvodnju lijekova na osnovu favipiravira.

Od Favipiravira do Areplivira

Kompanija Toyama Chemical, koja je dio korporacije Fujifilm Holdings, razvila je favipiravir kao lijek protiv gripa 2002. godine. Međutim, eksperimenti na životinjama su pokazali da se on ne može koristiti tokom trudnoće zbog mogućih negativnih efekata na DNK djeteta i rizika od oštećenja fetusa, pa su se pojavile poteškoće sa dobijanjem odobrenja.

Favipiravir su 2014. godine registrovali pod trgovačkim nazivom avigan. Dozvoljeno je da se koristi samo za nove vrste gripa koji su otporni na druge antivirusne preparate, odnosno, kao krajnje sredstvo. Za šest godina takva situacija se nije desila i mogli bi zaboraviti na lijek da nije bilo virusa korona.

U aprilu i maju u Rusiji su tri farmaceutske kompanije: „HimRar“, „Promomed“ i „Tehnologija lekova“, započele klinička ispitivanja različitih varijanti lijeka. Prvi lijek koji je odobrilo Ministarstvo zdravlja bio je avifavir, koji su razvili u „HimRaru“ uz podršku Ruskog fonda za direktne investicije. I sada još jedan — areplivir koji proizvodi kompanija „Promomed“ u fabrici „Biohemičar“ u Saransku.

Složenost nove koronavirusne infekcije je u tome što nije bilo lijeka koji djeluje etiološki, to jest, uklanja uzrok“, rekao je predsjedavajući upravnog odbora DOO „Promomed“ Petar Beli. „Uzeli smo molekul stvoren u Japanu za lečenje druge bolesti i jedno smo od prvih koji su sproveli klinička ispitivanja velikih razmjera. U tome je Rusija ispred mnogih zemalja“.AD „Biohemičar“ jedan je od najvećih proizvođača lijekova. Kompanija sa kompletnim ciklusom proizvodi sve vrste lijekova.

– Imamo velik biotehnološku platformu — zaposleni, uređaji, tehnologije, naučnici i kliničari, koji rade sa nama. To nam je omogućilo da napredujemo poprilično brzo. Zaposlili smo biologe. Ljudi su radili bez slobodnih dana. Morali smo ponovo da računamo doze i kurseve, da određujemo koliko čista treba da bude supstanca. Kao rezultat toga, sva tehnološka rešenja su upravo naša – ističe Beli.

Dokazana efikasnost

Klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom korona virusnom infekcijom u umerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

– „Areplivir“ je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 odsto – ističe članica Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta „Ogarjov“, jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja.

Nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smiju uzimati trudnice.

Što prije se počne sa terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija. – Blokiranje replikacije virusa odmah daje efekat. Ljekari ranije nisu imali takav lijek – ističe Beli.

Tajna efikasnosti

Činjenica da su za tako kratko vrijeme razvili i pokrenuli proizvodnju inovativnih lijekova čija je efikasnost potvrđena kliničkim ispitivanjima, predstavlja nešto, što je po mišljenju stručnjaka, jedinstvena situacija.

– Pronašli smo lijek za novu bolest za mjesec i po dana. Ranije je bilo nemoguće povjerovati u to. Ali to nije zasluga samo biologa koji su brzo sintetizovali lijek. Objedinjavanje napora sistemskih biologa i kliničara, naučnika i proizvođača, bilo je moguće zahvaljujući zakonodavnim inicijativama vlade“, komentariše rukovodilac kliničkih ispitivanja Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar.

Riječ je usvojenoj 3. aprila rezoluciji broj 441.

– U skladu sa ovim dokumentom, klinička ispitivanja, farmaceutska ispitivanja i procena stručnjaka, sprovode se u potpunosti, ali se dozvole za klinička ispitivanja ne izdaju za nekoliko mjeseci, kao ranije, već za nekoliko dana. Rezultati ovih ispitivanja se takođe brzo ocjenjuju – navodi Petar Beli.

Kada će lijek biti dostupan

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lijek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbjeđen lijek koji spašava život.

– Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo „zaštitni kišobran“ – ističe Petar Beli.

Antivirusna sredstva, blokatori interleukina i antibiotici su tri komponente kompleksne terapije za liječenje kovida-19. Prvi blokiraju replikaciju virusa, njegovo razmnožavanje, a bez toga on živi u organizmu nekoliko sati. Drugi sprečavaju razvoj prekomerne autoimune reakcije koja izaziva nekontrolisanu upalu. Treći se bore sa bakterijskim patogenima. I sada se svi ovi lijekovi proizvode u Rusiji.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password