DONOSIMO: Kome je ministar turizma od Neuma do Konjica podijelio skoro milion maraka za Novu godinu?

Na samom kraju 2018. godine, 30. prosinca 2018. u poslijepodnevnim  satima na web stranici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pojavilo se obavještenje da izabrani korisnici na konkursu “Transfer za jačanje turističkih kapaciteta“  31. decembra dođu na potpasivanje ugovora u prostorije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.

Konkurs je inače raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK u julu 2018. godine, a odlukom od 26. decembra koju potpisuje SDA-ov ministar Ajdin Teletović, inače “bošnjački premijer“ u Vladi HNK, dodijeljeno je 950.000 KM.

“Na osnovu Zapisnika komisije za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterijuma za dodjelu sredstava putem javnog poziva, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša donio je Odluku o izboru korisnika sredstava „Transfer za jačanje turističkih kapaciteta“ utvrđenih Budžetom HNK za 2018. godinu“, navodi se u obavještenju.

Kako saznajemo Odluka nije bila na Vladi HNK, a to navodno po procedurama i nije bilo potrebno.

Novac je dodijeljen kroz pet programa i to:  “Sufinansiranje izgradnje, obnove i podizanja kvaliteta smještajnih kapaciteta“ u iznosu od 500.000 KM, “Sufinansiranje programa uređenja i stavljanja u turističku funkciju javnih sadržaja i turističke infrastrukture“ u iznosu od 200.000 KM, “Sufinansiranje programa razvoja posebnih oblika turizma (turističke ponude), aktiviranje neiskorištenih turističkih resursa i kreiranja novih motiva za dolazak turista“ u iznosu od 100.000 KM, “Sufinansiranje organizacije sajmova, turističko-kulturnih, gastronomskih i drugih događaja-manifestacija utemeljenih na kulturi života i rada lokalnog stanovništva koji doprinose razvoju turizma i ugostiteljstva u HNK“ u iznosu od 100. 000, “Sufinansiranje marketinških aktivnosti u turizmu“  u iznosu od 50.000 KM.

Interesantno je da su se na spisku korisnika sredstava našle firme i agencije koje godišnje “vrte“ milionske iznose, a kod Vlade apliciraju za ‘sitnih’ 20 ili 30.000 KM.

Tako je sredstva dobila firma “Editus“ i to 30. 000 KM za unaprjeđenje infrastrukture “City hotela“ čiji je vlasnik poznati mostarski biznismen Dinko Dika Slezak. Isti iznos dobilo je i preduzeće Kuzman d.o.o za hotel “Luna“ u Neumu, te Vila “Milas“ iz Mostara, zatim hotel “Vila Nova“ iz Neuma, “Oaza“ Konjic, hotel “Jablanica“.

Podrumi “Andrija“ Čitluk dobili 25.000, Hotel “Grace“  Međugroje 22.000, motel “Argentum“ 18.000, ugostiteljski objekat “Borik“ 18.000. Hotel “Ada“ poznatog ugosititelja Elfida Tanovića iz Blagaja dobio je 18.000, hotel “Amicus“ u vlasništvu biznisemna i vlasnika poduzeća “Amitea“ Seada Husnića za staklenu baštu dobio je 13.000 KM.

Poznata turistička agencija “Fortuna“ vlasnika Milija Bijavice dobila je 8.000 KM, poznati preduzetnik iz Jablanice “Maksumić komerc“ dobio je 7.000 KM za osnivanje ergele konja.

Novac su dobili i određeni restorani, udruženja, ali i “zaslužni“ pojedinci. Među udruženjima najviše novca su dobili Udruženje “Moj kvart“ za uređenje trim staze i zelenih površina na Bijelom brijegu u Mostaru, te Udruženje građana potopljenog područja “Lisičići“ u Konjicu za uređenje plaže u Lisičićima.

Popis je u javnosti već izazvao buru negodovanja i različitih komentara. No dok jedni tvrde da je novac podijeljen po stranačkoj liniji, drugi su mišljenja da je u pitanju vraćanje dugova iz predizborne kampanje.  Nezadovoljni ipak mogu samo komentarisati, jer konkurs je proveden po zakonu i svim procedurama.

Ko je sve dobio sredstva i kojem iznosu pročitajte na sljedećem linku Vlade HNK.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password