Doma naroda usvojio akcize

Bosna i Hercegovina na korak je do dobivanja seta zakonskih rješenja o akcizama  što je prema tvrdnja mnogih nužno za nastavak procesa izgradnje autoputeva i evropski put.

 

Naime, delegati Doma naroda Parlamenta BiH danas su usvojili Prijedlog zakona izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, izmjene Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjena Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH. Na početku su podržali principe predloženog zakonskog rješenja, a nakon toga donijeli odluku da ga razmatraju u drugom čitanju nakon čega je i usvojen.

Podsjećamo, Savjet ministara je nedavno utvrdilo modifikovani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su,  kako su tada naveli, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi sa pitanjima jasno definisane namjene i utroška sredstava.

 

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Modifikovani  prijedlog sa pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta  ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku stručnu asistenciju Delegacije EU u Sarajevu.

Nakon usvajanja Dom naroda je odlučio je da ovaj set zakona uputi Predstavnički  domu na usvajanje po hitnom postupku.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ovom je prilikom naglasio kako će namjenski prihodi od cestarina biti utrošeni na izgradnju autocesta te izgradnju i rekonstrukciju cesta te se osvrnuo na prednosti koje će, ako ovi zakoni prođu i Predstavnički dom, imatiprivreda u BiH, istaknuvši da bi u tom slučaju bila otklonjena blokada sa sredstava koja su ugovorena s kreditorima za izgradnju cesta, a riječ je o 528.450.000 evra.

Istodobno, tada bi došlo i do deblokade sredstava iz okvira grantova koji su osigurani kroz pristupanje BiH Transportnoj zajednici, a sve skupa će voditi tomu da će se autocesta na koridoru graditi mnogo brže.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password