Doktori u HNK stupili u štrajk

Jutros je počeo generalni štrajk ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Dr. Elvedin Habibija, zamjenik predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK rekao je da je ovo treći pokušaj generalnog štrajka čemu je prethodilo šest štrajkova upozorenja.

“Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Svi ostali kantoni imaju posebne kolektivne ugovore za doktore“, rekao je.

On je naglasio da su razlike u platama doktora u HNK u odnosu na plate u drugim kantonima od 1000 do 1500 KM.

Ministar Opsenica u petak je rekao da je najavljeni štrajk nelegalan, jer je Opštinski sud Mostar svojim rješenjem zabranio štrajk.

Ministar zdravstva HNK Goran Opsenica izjavio je u petak da Vlada ne prihvata da odvojeno pregovara sa doktorima, već da će pregovore voditi sa sva tri sindikata medicinskih radnika.

Naveo je da Vlada može djelovati sa 12 miliona maraka u ovoj godini, a da su zahtjevi doktora teški 15 miliona, a zahtjevi za sve medicinske radnike 50 miliona.

Ministar je za sve probleme u zdravstvenom sektoru optužio rukovodioce zdravstvenih ustanova. Naveo je da za deset godina nisu povećali plate, te da su napravili dug od 100 milona maraka i primili 500 radnika viška bez konkursa i mimo sistematizacije.

Iz Sindikata navode da su izjave ministra Opsenice na konferenciji za novinare u petak ostale nedorečene, kao i dopis premijera Nevenka Hercega o stavljaju problema 600 članova sindikata na sljedeću sjednicu kantonalne vlade bez tačnog datuma.

Doktori u HNK traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora, povećanje satnice s 2 KM na 2.6 KM, te povećanje koeficijenta za 1.2 za sve grupe ljekara.

Ljekari su najavili da će od 19. marta obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password