Dodik u Konjicu: OHR i međunarodna zajednica u funkciji podrške bošnjačkoj strani

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su OHR i međunarodna zajednica u BiH uvijek bili antisrpski motivisani, jednostrani i u funkciji podrške jednoj priči i strani, prije svega bošnjačko-muslimanskoj.

Komentarišući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH, Dodik je istakao da takav stav OHR-a nije ništa novo od /Benjamina/ Kalaja do /Valentina/ Incka koji pripadaju istoj državi i istoj ideologiji.

– Uvijek se očekivalo od Srba da sami sebe satanizuju, kažnjavaju i, ako je moguće, okrivljuju i istjeraju sa ovih prostora – rekao je Dodik novinarima u konjičkom selu Borci gdje je danas osveštan novoobnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

On je dodao da se nije uspjela dokazati priča o genocidu, zbog čega se sada pokušava zabraniti ljudima da misle, iako je, kako je naveo, taj Zapad pun priče o slobodi mišljenja.

– Ima mnogo primjera koji ne govore u prilog tvrdnji o genocidu. Mi tražimo zajedničku međunarodnu komisiju čiji sjedište ne mora da bude u Banjaluci, pa čak ni u BiH. Neka bude u Briselu. Neka naprave priču o stradanju koja će biti objektivna, a ne da to čine politički sudovi – predložio je Dodik.

On je ponovio da su visoki predstavnik u BiH i drugi predstavnici međunarodne zajednice jednostrani i antisrpski motivisani.

– To se vidi na priči kako treba degradirati Republiku Srpsku, smanjiti prava srpskog i hrvatskog naroda i ojačati centralnu ulogu. To se neće desiti, to je prošlo vrijeme i od toga nema više ništa – naglasio je Dodik.

On je upitao kako Incka nije sramota da priča kako je Srba malo ovdje, a njegovi preci su na ovim prostorima u dva navrata ubili 40 odsto Srba koji su u to vrijeme živjeli.

– I on govori kako nas je malo? To govori kakvi su to karakteri. Evo nas u grobnicama Šušnjaru, Jasenovcu, Prebilovcima… – istakao je srpski član Predsjedništva.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla obnovljen je u slavu Svetih apostola Petra i Pavla i u pomen srpskim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću, koji su, zajedno sa roditeljima, ubijeni 1992. godine u Konjicu, a prema riječima Dodika stradanje ovih dječaka egzaktan je primjer i dokaz stradanja na bazi ideologije mržnje, koja je bila zvanična bošnjačka politika tog vremena.

– Zar je stradanje nekih Bošnjaka drugačije od stradanja ove dvojice dječaka? Kada bih imao snagu, oživio bih svu nevino stradalu djecu, bez obzira da li su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci – istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je u Federaciji BiH katastrofalan odnos prema srpskim povratnicima.

– Tako nije u Republici Srpskoj. Neka nađu primjer da bošnjački povratnici nemaju struje i vode – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najstradalniji dio populacije u BiH u proteklom ratu i nakon njega su Srbi na prostoru današnje Federacije BiH, od Sarajeva pa nadalje.

Dodik je naveo primjer Bihaća, koji je 1960-ih godina imao 55 odsto Srba, a danas ih ima 30-ak, te Drvara u kome je oko 5.000 Srba potpuno zapostavljeno od federalnih vlasti i gdje bi došlo do ponovnog iseljavanja da nije bilo pomoći Republike Srpske.

– Republika Srpska poštuje svakog Bošnjaka, Hrvata i ostale koji žive na njenoj teritoriji i mnogo smo sela obnovili – napomenuo je Dodik.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u BiH, Dodik je ocijenio da u ovoj zemlji ništa ne funkcioniše.

– Parlament ne funkcioniše, nema Savjeta ministara, pa zašto bi onda bilo budžeta – upitao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password