DODIK STAO IZA SRBA U FBIH: Insistiramo na konstitutivnosti i popuni Kluba Srba

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovorio da se u što skorijem roku riješi pitanje konstitutivnost Srba u kantonima u kojima po Ustavu nisu konstitutivan narod te poručio da će insistirati na tome da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije mora biti popunjen i zatražiti od da SNSD dobije jedno mjesto u Vladi Federacije.

“Razgovarali smo o konstitutivnosti Srba u kantonima gdje to još uvijek nije urađeno. Obaviješten sam da su formirane komisije koje se bave tim pitanje. Želimo i jedni i drug da to pitanje sklonimo s dnevnog reda kako više ne bi bilo predmet spekulacija, a da bi bilo u skladu sa Ustavim i proceduralnim mogućnostima“, reko je Dodik nakon sastanka  delegacija SNSD-a i HDZ-a u Istočnom Sarajevu.

Što se tiče Federacije, Dodik je naglasio da SNSD je zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda u Domu naroda. “SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda Federacije bez potpune popune Kluba Srba. Ovaj put će morati da bude 17 srpskih predstavnika. Bila je degradirajuća i loša poruka bošnjačke federalne vladajuće elite da nikad do sada Klub Srba nije bio popunjen. Mi se zalažemo za to da srpski predstavnici u FBiH imaju svoj potpuni kapacitet. Tamo gdje Srbi najviše žive imaju pravo i na najviši nivo političkog zastupanja. Vidjećemo kako će to ići“, naveo je Dodik.

On je upozorio da će SNSD adekvatno će reagovati na svim nivoima ukoliko se suoči sa politikom nepopunjavanjem Kluba Srba u federalnom Domu naroda. “To nije ultimatum, to je ustavna obaveza. Ja ne mogu da utičem na političku konfiguraciju Doma, ali mogu da utičem na to da on ima svoju popunu“, rekao je Dodik.

Dodao je da je spreman da sa HDZ-om sarađuje na način da se HDZ-u da mjesto u Vladi Republike Srpske, a da HDZ da SNSD-u mjesto u Vladi Federacije. “Sada je to moguće, u prošlom mandatu nije bilo moguće kada je u pitanju Vlada FBiH’, naveo je Dodik.

Čović je dodao da je pitanje konstitutivnosti Srba u pojedinim kantonima “danas više tehničke i pravne prirode“.

“Na tome se već radilo, ali nismo željeli pred izbore s  ići s tim. Mislim da je taj posao sada više tehničke naravi“, naveo je Čović.

Top Portal

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password