Dodik se ni ove godine nije rukovao s ambasadoricom Kormak

U Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, u periodu od 1941. do 1945., na kojoj su se okupili najviši zvaničnici iz Republike Srpske, Republike Srbije, ali i vjerski predstavnici, te ambasador SAD-a Morin Kormak, ambasador Rusije Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Obzirom na loše odnose između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ambasadorice SAD-a Morin Kormak koja je prošle godine izdejstvovala stavljanje Dodika na američku crnu listu, kao i na činjenicu da je Dodik prošle godine u Donjoj Gradini pružio ruku svim prisutnim zvaničnicima, osim Kormak i ove godine su bili u fokusu medija.

 

Predsjednik Republike Srpske ni danas nije pozdravio ambasadoricu Kormak, a pritom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatama.

Predsjednik RS od prošle je godine na „crnoj listi“ američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i bezbjednosti BiH, ugrožavajući  Dejtonski sporazum.

Kormak je ranije ove sedmice potvrdila kako Dodik „nije partner“ SAD u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima „ko se s kim rukovao“, jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

– Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzrokovao i zbog čega se cijeli svijet zgražao, kazala je Kormak.

U govoru koji je održao u Donjoj Gradini, Dodik je, kazao kako je jasenovački logor bio državni projekat NDH, za koji „niko nikada nije odgovarao“.

– Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac – kazao je Dodik, dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitog straha, ali i „iluzija o susjedima“ s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao garanciju da se takvo što neće ponoviti, Dodik vidi Republiku Srpsku.

– Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija – kazao je Dodik, dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

U ime vlasti Srbije na komemoraciji u Donjoj Gradini učestvovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.

Ona je poručila da Srbija neće dopustiti negiranje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu, jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

Kazala je kako su u temelji NDH bili mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password