Dodik: Sastao sam se sa Vučićem i razgovarao o implementaciji izbornih rezultata

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije nego sa novim članovima Predsjedništva BiH i da su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata, o fomiranju organa.

„To je normalno, čuli smo se desetak puta telefonom u  međuvremenu, mi imamo dobru komunikaciju i želimo da poboljšamo odnose“, rekao je Dodik za RTS.

Dodik je napomenuo da je nepotrebna izjava novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o tome da bi on priznao samoproglašeno Kosovo, što nije korektno, jer je Vučić čestitao svim članovima Predsjedništva, a on je uzvratio na taj način.

On je dodao da BiH ne priznaje Kosovo zato što to ne čini Republika Srpska, te da će Srpska u tom pitanju pratiti Srbiju.

Dodik je rekao da voli Srbiju i da putuje sa njenim pasošom.

 U NAREDNIH PET GODINA MIR U BiH I ZANIMLJIV POLITIČKI ŽIVOT

Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će u narednih pet godina vladati mir u BiH, a da će politički život biti veoma zanimljiv i turbulentan.

Dodik je istakao da on jeste srpski član Predsjedništva i da predstavlja Srbe, ali da ne namjerava i neće raditi protiv interesa drugih naroda.

„Neću dozvoliti nikakvu majorizaciju bilo koga. Ja ne želim da majorizujem nikoga i neću dozvoliti bilo kome drugom, kao način odlučivanja, jer sam uvjeren da smo, u procesu majorizacije, veoma blizu oružanog konflikta u samoj BiH“, rekao je Dodik za RTS.

On je istakao da ga izgradnja pelješkog mosta ne zanima i da to pitanje gleda kroz prizmu Republike Srpske, koja mora da sarađuje sa Hrvatskom u izgradnji budućeg mosta u Gradišci na Savi.

Dodik je naglasio da nema ništa protiv izbora naroda i da niti može niti želi da izbjegne one koje izaberu bošnjački i hrvatski narod, dodavši da će shodno tome oni koji budu vlast u Federaciji BiH biti partneri u BiH zato da bi izbjegli dodatne turbulencije.

On je naveo da je rad prethodnih predstavnika Srba u zajedničkim organima kritikovao zbog, kako je rekao, podaništva, a ne zato s kime ste ili niste.

„Struktura koja je to do sada radila bila je u funkciji jačanja unitarističkog modela BiH, gdje su /ministar bezbjednosti BiH Dragan/ Mektić i ministri smatrali da su oni nadređeni Republici Srspkoj, a naš politički koncept nije taj“, rekao je Dodik.

Govoreći o stranom uplitanju u predizbornu kampanju, Dodik je naveo da 1998. godine nije znao koliko stranci „igraju pokvareno i ponižavajuće za srpski narod“ i ocijenio da mu neki na Zapadu rade o glavi, zato što je njegova politika, politika jačanja Republike Srpske.

Dodik je naveo da ga „često obavještavaju o nekim aktivnostima, koje preduzimaju“ i da je bilo stranog miješanja i u predizbornoj kampanji, naglasivši da je dokaze dao sam britanski ministar odbrane otvoreno rekavši da šalje u BiH 40 specijalaca da pomognu da se izbori ostvare u skladu sa ciljevima.

„Mi smo ih evidentirali. NJih pet je bilo u Banjaluci. Okupljali su strukture, uključivali se u društvene mreže, medije, širili lažne informacije. Međutim, ništa im to nije pomoglo, jer naši ljudi ne vole strance koji se miješaju u naš unutrašnji politički život“, rekao je on.

Predsjednik Srpske je istakao da stranci od 2006. godine nisu mogli da ulaze u bilo kakvu priču o formiranju vlasti u Republici Srpskoj, dodavši da je on vodio potpuno jasnu, legalističku politiku, koja „ne može da bude osporena“.

„Mi smo to radili autentično sami i suprotstavili smo se visokom predstavniku i svim drugim strancima u Republici Srpskoj. To je spasilo Srpsku. Ta politika se zasnivala na tome da Republika Srpska ne traži ništa više od onoga što ima napisano u Dejtonskom međunarodnom sporazumu i da ne pristajemo na gubitak nadležnosti“, rekao je Dodik.

On je ukazao da je ta legalistička politika zasnovana na međunarodnom sporazumu koji se „sprovodi, a ne mijenja“, dok su, kako je objasnio, „kriminalci kakav je Pedi Ešdaun, /Volfgang/ Petrič i ostali rušili međunarodni sporazum“, tako što su pasivizirali srpsku političku strukturu, čemu je došao kraj 2006. godine.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password