ĐOGO: NEMAMO REZERVNIH SVETINJA

Sveštenik Darko Đogo sa Bogoslovskog fakulteta u Foči rekao je u obraćanju učesnicima molitvene litije u Nikšiću da se u Crnoj Gori sada brani i uspostavlja pravoslavlje u cijelom njegovom biću i da srpski narod nema rezervnih svetinja da bi ih poklanjao.
Đogo se obratio na gradskom Trgu u Nikšiću koji je bio mali da primi sve vjernike koji su večeras bili na molebanu u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a potom prošli ulicama grada.

On je istakao kako nije mogao da ne dođe, jer kad god je narodu u Hercegovini i Republici Srpskoj bilo teško, Nikšićani su bili prvi koji su pritekli u pomoć.

“Nemojmo nikad da pristanemo na to da nas lažu, da nam kažu da je ovo pitanje kojoj će crkvi da pripadaju svetinje. Nemaju dvije crkve, postoji samo crkva i necrkva, a svetinje po prirodi svojoj mogu pripadati samo crkvi”, poručio je Đogo.

On je naveo da oni ništa ne traže već ne žele da njihove svetinje budu kafane, diskoteke, tržni centri, kao što je to slučaj sa pojedinima.

“Nemamo mi rezervnih svetinja, kao što nemamo rezervnog Kosova, nemamo ni rezervne Crne Gore. Poklanjali smo mi i jezika i država. Ne smijemo višse, nestalo je više da se poklanja drugome, nego ćemo se boriti Svetim Vasilijem i Petrom”, poručio je Đogo.

I u Danilovgradu je večeras poslije molebana Bogorodici održana molitvena litija do manastira Ždrebaonik.

Nakon molebana u danilovgradskoj Crkvi Svete Tekle više hiljada građana, predvođenih sveštenstvom i monaštvom, krenula je u molitvenu litiju do manastira.

U zaštitu svetinja izašla je večeras i srpska Zeta, kraj Podgorice.

Prema izvorima Mitropolije crnogorsko-primorske, u molitvenoj litiji u Pljevljima večeras je bilo više od 15.000 vjernika koji su poručili odnarođenoj vlasti da ne daju svetinje.

Hiljade ljudi u Herceg Novom večeras je stalo u odbranu svetinja. Litija je prošla od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj do Crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti.

Uz Srpsku pravoslavnu crkvu i njene svetinje bio je i Kotor odakle je poručeno – “Ni dirijte nam u svetinje”.

Procjene Mitropolije crnogorsko-primorske govore da je na molebanima i molitvenim litijama u gradovima Crne Gore večeras bilo oko 140.000 ljudi. Sve molitvene litije protekle su bez incidenata, mirno i dostojanstveno.

Na svim okupljanjima pročitana je poruka Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori u kojoj se ističe da protesti, molebani i molitvene litije neće prestati dok ne bude povučen protivustavni zakon.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password