Djeca su stabilno, ali i dalje životno ugrožena, još nepoznat uzrok trovanja turista na Hvaru

Danas bi se trebao znati uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara, te trovanja još pet osoba koje su  helikopterom prevezene u splitsku bolnicu. Riječ je o italijanskim turistima, među kojima je dvoje djece koja su kritično. Djevojčica ima 14, a dječak nepunih 5 godina.

– Tokom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice, kazala je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorica Tanja Kovačević. 

Je li riječ o trovanju hranom ili se radi o nečem drugom, pokazat će mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza, a forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sistema, kako se nagađa u medijima. Nakon uviđaja, hvarski restoran u kojem su turisti navodno jeli, sinoć je ponovno otvoren.

Inače, o cijelom slučaju javljaju i italijanski mediji. Muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije koji je bio na odmoru s porodicom. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u zid. Prema riječima drugog nastradalog Italijana, svi otrovani spavali su na desnoj strani broda.

Večernji list prenosi njegovu izjavu da je mogući uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za ventilaciju. Uvjeren je da nije u pitanju trovanje hranom, jer djeca gotovo ništa nisu jela.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password