Djeca se dijele na maslačke i orhideje

Profesor pedijatrije i psihijatrije na Kalifornijskom univerzitetu dr Tomas Bojs je nedavno predstavio podjelu djece: prema njemu, većinu djece čine maslačci, a svako peto dijete je rjeđa orhideja. Da li je neko dijete maslačak ili orhideja, prema Bojsu, odlučuju njegov doživljaj društva i ponašanje u istom.

Većinu djece svrstao je pod maslačke jer se, kako kaže, dobro nose s izazovima, te imaju sposobnosti kojima će se uspjeti izboriti za ono što žele u skoro svakom okruženju, porodičnom i školskom.

Dijametralno suprotno od njih su djeca orhideje, koja u dječjoj populaciji čine jednu petinu. Oni su izrazito osjetljivi na okolinu, može se reći i da su hipersenzibilni te imaju veće tendencije da nekad u životu obole od neke psihičke ili mentalne bolesti, odnosno poremećaja. Obično su sramežljivi, često su i tužni ili zamišljeni te nisu nimalo imuni na tuđe postupke koji im često uzrokuju stres.

U Bojsovoj knjizi „Orhideje i maslačci“, koja izlazi krajem januara, ovaj autor, predavač i doktor psihologije i pedijatrije, donosi niz savjeta za roditelje, te objašnjava koje metode odgoja će naići na plodno tlo kod jedne, a koje kod druge vrste djece. A vidljiv je i njegov stav da te dvije „vrste“ treba i odgajati na drugačije načine.

„Većina djece spada pod maslačke, što znači da će, kao biljka, uspijevati gotovo ‘gdje god da ih posadite’. Postoje i drugi koji, kao orhideje, lako počinju venuti ako nemaju dovoljno pažnje, ljubavi i podrške. A ponekad, takođe kao orhideje, ako naiđu na onoga ko ih razumije, postaju svjesni svoje rijetke ljepote“, rekao je Bojs.

Ovom temom dr Bojs, kako je sam ispričao, postao je zaokupljen nakon odrastanja sa sestrom Meri, koja se kasnije mučila da normalno funkcioniše u „svijetu odraslih“, pa se na kraju ubila u 52. godini. Iako je njegovo djetinjstvo prolazilo slično kao sestrino, a oboje su bili pametna djeca rođena i odrasla u srednjoj klasi u Kaliforniji, njegov odrasli život do sada je bio više nego uspješan, dok je ona, kako je sam ispričao, ubrzo nakon tinejdžerskih godina „zapala u psihozu i očaj“.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password