Detalji krađe u Veneciji: Među pljačkašima nakita vrijednog tri miliona evra i bh. državljanin

Policija je u koordiniranoj akciji na osnovu italijanskog evropskog naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih državljana i jednog državljanina Srbije koje povezuje s ovom pljačkom, piše „Jutarnji list“.

Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta.

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hameda bin Abdulaha el-Tanija (Hamada bin Abdullaha al-Tani), koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande „Pink Panther“, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švicarskoj, Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švicarskih franaka, u martu 2011. u Baselu, s izložbe „Baselworld 2011.“

“Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je porodica preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi”, pisao je Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više miliona maraka.

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku, gdje ne može naći posao. A onda je posao našao njega – počeo se baviti kriminalom i time izdržavati porodicu.

Štaviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i izdržavao brata na studiju Arhitekture u Zagrebu.

“Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije „Pink Panther“ – saopštio je MUP o Tomiću. Italijani ga sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je istu počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Kada je riječ o ukradenoj robi, riječ je o vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik el-Tani posudio Italijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih saradnika. Protiv petorice je zatraženo određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno doznaje „Jutarnji list“, neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe.

Prema pisanju medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda „Pink Panther“, a identitete su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su prstima pokazivali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, vjerovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palačom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupocjeni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te nekoliko platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska vrijednost ukradenih predmeta je oko 33 hiljade evra, ali na komercijalnom nivou doseže do tri miliona evra.

Istraga je pokazala da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i šta je ukradeno.

Laganim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Stručnjaci kriminalistike pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari krijući proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.

Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenja, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali tokom pljačke ili kasnije pri skrivanju.

(jutarnji.hr)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password