DERBI ZANIMLjIVOSTI: Ilić rekorder, Stojković osvojio duplu krunu sa oba tima

Fudbaleri Partizana i Zvezde od 18 časova na stadionu u Humskojod igraće 161. vječiti derbi. U susret najvećoj utakmici srpskog fudbala donosimo nekoliko zanimljivih podataka koje možda niste znali o duelima beogradskih večitih rivala.

Od osamostaljenja Srbije 34 odigrana ligaška derbija vodilo je 15 arbitara.

Najviše puta na centru je bio Milorad Mažić (11 puta), slijede Danilo Grujić (šest), Dragomir Stanković (tri)…

Sudija Srđan Jovanović iz Beograda debitovaće danas u vječitim derbijima.

Radovan Pankov, Žander, Hoze Kanjas, Njegoš Petrović, Radživ van la Para, Mateo Garsija, Nikola Krstović i Tomane još nisu osjetili čar derbija na terenu kod Crvene zvezde.

Periša Pešukić, Igor Vujačić, Rajko Brežančić, Dominik Dinga, Bibras Natho, Umar Sadik, Takuma Asano, Petar Gigić i Aleksandar Lutovac nisu debitovali u derbijima iz tabora Partizana.

Vladan Milojević, trener Crvene zvezde, do sada je vodio sedam derbija i zabilježio je dvije pobjede (po 2:1), četiri remija 0:0 i 1:1 (tri puta) i izgubio finale Kupa 0:1.

Vladan Milojević, trener Crvene zvezde, od sedam derbija pet je igrao kod kuće, a oba u Humskoj završena su istim rezultatom 1:1.

Savo Milošević, trener Partizana, vodio je dva derbija, i to oba na „Marakani“ (1:2 prvenstvo, 1:0 Kup) i „debituje“ danas u Humskoj.

Ričmond Boaći je sa tri pogotka, koliko su dali i Ugo Vijeira i Segundo Kastiljo, najefikasniji stranac Zvezde u vječitim derbijima.

Od 2006. osam stranaca Zvezde postizalo je golove na vječitom derbiju: Boaći, Vijeira, Kastiljo po tri, Ben, Kanga, Ibanjez, Kadu i Borha po jedan.

Lamine Dijara sa pet pogodaka (Liga i Kup) najefikasniji je stranac iz redova Partizana u vječitim derbijima, ali i od svih stranaca.

Od 2006. čak 11 stranaca postizalo je golove za Partizan u derbijima: Dijara 5, Moreira, Tagoe, Leonardo po 3, Rikardo i Žuka po dva, Suma, Tavamba, Everton, Gogua i Kleo po jedan.

Vladimir Stojković je jedini osvojio duplu krunu sa oba kluba. Sa Crvenom zvezdom je to uradio u sezoni 2005/06, a potom sa Partizanom u sezoni 2010/11.

Dva puta su vječiti derbi sudile inostrane sudije: 25. avgusta 1957. Zvezda – Partizan 2:2, Italijan Liverani, a 2. marta 1958. ponovo Zvezda – Partizan 2:2, Austrijanac Kajner.

Crvena zvezda je tri puta osvajala titulu iako je Partizan bio jesenji šampion, i to u sezonama 1952/53, 1991/92. i 2013/14, a Partizan se revanširao u sezonama 2009/10. i 2016/17.

Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana je bio Branislav Đukanović.

Bivši kapiten Partizana Saša Ilić sa 31 odigranih večitih derbija je rekorder, Momčilo Vukotić je odigrao 25.

Marko Valok (Partizan) i dalje je sa 13 golova najbolji strelac u derbijima, Saša Ilić je postigao četiri, a kapiten Zvezde Nenad Milijaš tri pogotka.

Treneri i Crvene zvezde i Partizana bili su Milovan Ćirić, Aleksandar Tomašević, Gojko Zec i Velibor Vasović, a kao trener golmana u oba kluba radio je Toma Savić.

U Crvenoj zvezdi su kao strani treneri radili Valter Zenga (Italija), Zdenjek Zeman (Češka), Boško Đurovski i Čedomir Janevski (Makedonija), Robert Prosinečki (Hrvatska), Rikardo Sa Pinto (Portugalija), Slaviša Stojanović (Slovenija) i Miodrag Božović (Crna Gora)

Na klupi Partizana sjedili su internacionalci Ilješ Špic i Geza Kaločaj (Mađarska), Lotar Mateus i Jirgen Reber (Nemačka) i Avram Grant (Izrael).

Bilans u prvenstvu: 160 64 50 46 227:194

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password