Delegacije Prištine i Albanije sabotirale sastanak CEFTA

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije danas napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini.

Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i riješe pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure Cefta, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

„Uprkos činjenici da predsjedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsjedavajući Cefta sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom riješimo ovo pitanje“, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mjere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega Unmik nastavlja da predsjedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.

„Napuštanjem sastanka, obje delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rješenju problema“, navedeno je u saopštenju.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin koji je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

Republika Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način riješi ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.

Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbjednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji Unmika i Kfora i uputili se ka centralnoj Srbiji.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password