Deblokiran put Sarajevo – Konjic

Na  lokaciji Ivan sedlo u 8:15 sati došlo je do deblokade puta Sarajevo – Konjic, nakon što je postignut dogovor demobilisanih boraca i pripadnika policije.

Borci su za N1 kazali da ne odustaju do svojih zahtjeva uprkos specijalcima i mogućoj sili koju će upotrijebiti, ali samo nekoliko minuta poslije su se sklonili sa ceste i pustili vozilima da nakon blizu 20 sati čekanja krenu naprijed.

Noć je bila hladna, ložili smo vatru, ali smo izdržali. Jutros oko 7:30 došla su policijska kola koji su saopćili da će biti upotrebljena sila. Ne želimo sukobe nas i policije. Ovo su borci koji su branili zemlju i ovo se neće završiti.  Planiramo ostati ovdje do daljnjeg. Mi nemamo ni prevoza ni hrane. Mi smo faktički na ulici. Imamo ljude iz Bugojna, Vakufa i Konjica. Ja sam sa ekipom iz Sarajeva i nemam se čime prebaciti„, rekao je jedan od demonstranata Amir Sultan.

Na pitanje zašto ne oforme pregovarački tim, on je kazao: „Mi smo 8 mjeseci pred Vladom FBiH. Da je htio razgovarati i ponuditi rješenje, ponudio bi. Ne bi nas držao kao azil kerova. Ali dokazat ćemo da nismo kerovi već borci koji su branili ovu državu i krvarili.“

Načelnik PU Konjic za N1 je kazao da je postignut dogovor uz razumijevanje cijeneći demonstrante.

Želim se zahvaliti i FUP-u na podršci. Našli smo kompromis sa borcima, deblokirat ćemo put bez sile.“

Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su saobraćaj na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralni put M17 kod Zenice. Tako je okončana blokada puta, koju su organizirali bivši borci i koja je trajala od jučer od 12 sati.

N1

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password