DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE: GENERALNI KONZULAT U MOSTARU ORGANIZOVAO PRIJEM

Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru organizovao je večeras u Vladičanskom dvoru u Mostaru prijem povodom Sretenja – Dan državnosti Srbije koji se obilježava 15. februara.

Konzul –žeran u Generalnom konzulatu u Mostaru Marija Bakoč kazala je da Republika Srbija slavi Sretenje kao jedan od najbitnijih datuma u istoriji savremene Srbije. “Dan državnosti je i dan ustavnosti Srbije i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka 1804. kada je doneta odluka o podizanju ustanka, koji je bio najveći organizovani narodni bunt protiv Osmanskog carstva“, kazala je Bakočeva.

Na prijemu u Vladičanskom dvoru prisustvovao veliki broj zvanica

Ona je podsjetila da je na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu donesen i pod zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav koji je jedan od najdragocjenijih i najvrjednijih pravnih i političkih dokumenta u istoriji srpskog naroda.

“Srbija je zemlja burne istorije, smeštena je na raskršću važnih puteva na kojima su se preplitali interesi mnogih velikih sila. I pored duge i često teške prošlosti, nesalomivi slobodarski duh srpskog naroda, uspeo je da očuva nezavisnost, integirtiet i suverenitet svoje države, za koju je dao velike žrtve.  Herojstvo građana Srbije je bilo pitanje časti, vere, ljubavi prema zemlji i borba za njen opstanak“, naglasila je konzul-žeran.

Ona je u obraćanju istakla da je Srbija danas opredjeljena za poštovanje međunarodnog prava i načela Ujedinjenih nacija, načela suverene jednakosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta.

Bakočeva je podcrtala da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije regionalna saradnja i unapređenje dobrosusjedskih odnosa.

Ona je podsjetila da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proteklih godina posvetilo izuzetnu pažnju programima saradnje sa Srbima u regionu, što je realizovano kroz niz projekata u cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u regionu, te da je posvetilo i značajnu pažnju jačanju konzularne mreže u okviru koga je otvorena i Konzularna kancelarija u Drvaru.

“Republika Srbija, Vlada Republike Srbije kao i Generalni konzulat u Mostaru će i ubuduće biti posvećeni  jačanju ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, u korist svih građana naše dve zemlje. O tome najbolje svedoči   i nedavna  poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministara Vlade Republike Srbije Drvaru“, navela je Bakoč.

Konzul -žeran Marija Bakoč govorila o Danu državnosti Srbije

Ona je naglasila je u Mostaru, Drvaru, kao i u brojnim drugim gradovima Republika Srbija u prethodnom periodu ulagala u značajne investicione i druge projekte.

Delegacija iz Drvara prisustvovala prijemu u Mostaru

Glumac i profesor na Fakultetu drmaksih umjetnosti Univerziteta u beogradu Srđan Karanović izveo je prigodan program, a nastupila je i etno grupa “Sveti Dimitrije“ iz Nevesinja.

Načelnici istočnohercegovačkih opština na prijemu u Mostaru
Članovi Upravnom odbora SPKD “Prosvjeta“ gradski odbor Mostar s konzulom Marijom Bakoč

Prijemu su prisustvovali vojni i policijski izaslanik Republike Srbije, pomoćnik ministra za konzularne  i pravne poslove Ministarstva inostranih poslova BiH, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, vršilac dužnosti Generalnog konzula R. Turske u Mostaru,  konzuli Republike Srbije iz Drvara i Trebinja, predstavnici međunarodnih organizacija, ministri iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, predstavnici Grada Mostara i načelnici opština Nevesinje, Ljubinje, Drvar, Istočni Mostar, predstavnici vjerskih zajednica, kulturnih i obrazovnih institucija i brojni ugledni građani sa područja Hercegovine. Srbija slavi 15. februar – Dan državnosti u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.