DA MOSTAR BUDE I SRPSKI GRAD – PRESUDNA ULOGA MOSTARACA U SRBIJI I INOSTRANSTVU NA IZBORIMA U DECEMBRU

Izbori u gradu na Neretvi biće, nakon punih dvanaest godina, održani 20. decembra. Grad koji je sve godine nakon rata tavorio i gušio se u problemima, podjelama i smeću sada čeka da prodiše. Građani Mostara s nestrpljenjem čekaju izbore i zakonodavnu vlast koje u ovom gradu nema osam godina. Iako svi građani, uglavnom dijele iste lokalne probleme, nacionalna pitanja ponovo će dominirati predizbornom kampanjom. Redovi su se već zbili. Šansu da se po prvi put nakon rata izbore za svoje legitimne predstavnike vide i Srbi.

Srpski narod, kao i druga dva, ima zagarntovane kvote u Gradskom vijeću Mostara, kao i mogućnost zaštite nacionalnih interesa kroz Klub naroda, ali nikada do sada nisu imali svoje predstavnike. Srbi su svih godina nakon rata birani sa listi bošnjačkh i hrvatskih stranaka i bili su isključivo glasačka mašinerija svojih stranačkih baza pogodujući tako interesima drugih naroda i svom ličnom.

Stoga su ovi lokalni izbor sigurno od velikog, ako ne i presudnog, značaja za opstanak i položaj srpskog naroda u Mostaru. Napomenemo li da Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se nalazi Mostar, da je u Gradskoj upravi od oko 400 zaposlenih tek 25 Srba, da nemaju pravo na srpski jezik ni ćirilično pismo, sve su to razlozi zbog kojih je presudno da Srbi dobiju svoje legitimne predstavnike.

Od oko 113.000 stanovnika grada na Neretvi, po popisu iz 2013. godine Srba je oko 4300. Kada bi na izbore izašli svi, bilo bi upitno da li bi ostvarili rezultat. Zbog toga je presudna uloga 23.000 mostarskih Srba koji su 1991. godine živjeli u ovom gradu i koji su 1992. protjerani iz svog grada.  Svi oni mogu da se registruju i tako ostvare pravo da glasaju na izborima i pomognu da Mostar bude i srpski grad. Rok za registraciju za glasanje putem pošte koji je odredila Centralna izborna komisija BiH je 6. oktobar ove godine u ponoć. Procedura nije komplikovana, ali svi oni koji žele da se registruju za glasanje poštom mogu da dobiju informacije i pomoć oko registracije na broj telefona +387 66 767474 ili mejl glasajzamostar@gmail.com.

Mostarci, ma gdje bili, jako su vezani za svoj grad. Da bi se u Mostaru sačuvalo srpsko ime, istorija, kultura i da bi nove generacije imale budućnost u ovom gradu, sugrađani rasuti po svijetu moraju pomoći, jer Mostar bez Srba nije Mostar.

Svjesni težine trenutka i zadatka, mostarski Srbi na izbore idu jedinstveni sa Listom ”Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”. Iza liste stoje dvije stranke – SNSD i SDS, a podršku i učešće na listi i u izbornoj kampanji uzela su i sva srpska udruženja. Jedinstvo i odlučnost da se nastupi jedinstveno pozdravila je i podržala i Srpska pravoslavna crkva, te institucije i zvaničnici Republike Srpske i Republike Srbije. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stao je lično iza cijele priče i obećao pomoć mostarskim Srbima, a prenio je podršku i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Naš cilj je izabrati predstavnike u Gradsko vijeće koji će biti istinski glas Srba i svih građana Mostara koji žele jednaka prava za sve i bolji Mostar. Zato pozivamo sve Mostarce da se prijave za glasanje i pomognu nam da se borimo za bolju budućnost i bolji Mostar”, poručili su iz Izbornog štaba Liste ”Ostajte ovdje- Zajedno za naš Mostar”.

Napominju da su svevremenski stihovi i poruka Alekse Šantića ”OSTAJTE OVDJE” vodilja da Srbi ostaju u Mostaru, na svojim vjekovnim ognjištima, da se bore za bolji Mostar, za svoje mjesto pod mostarskim suncem- da Srbi zauvijek ostaju u Mostaru i da oni koji su otišli zauvijek ostaju vezani za svoj grad. ”ZAJEDNO ZA NAŠ MOSTAR” – poruka je da smo jedinstveni, ali i da zajedno sa Bošnjacima, Hrvatima i svim građanima Mostara želimo graditi evropski Mostar jednakih naroda i građana i Mostar kao prestižno mjesto za život”, poručuju mostarski Srbi.

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

Prethodni članakIZBORNA TRKA POČINJE I U MOSTARU – Zlatko Guzin kandidat probosanskih stranaka za gradonačelnika, Srbi visoko na listi
Naredni članakPREMINUO MUŠKARAC IZ MOSTARA, 53 POZITIVNA U HNK